autor » Alice Sebold
foto autora
10 nejlépe hodnocených

Alice Sebold

pohlaví: žena

Život: * 06.09.1963

Národnost: americká

odkazy: 12x [info], 3x [životopis], 6x [rozhovor]

Alice Seboldová (1963) vyrůstala na předměstí Filadelfie, po absolvování střední školy v roce 1980 se zapsala na She then enrolled in univerzitu v Syrakusách. V prvním ročníku univerzity byla napadena a brutálně znásilněna v tunelu k školnímu amfiteátru. Po hrůzném zážitku byla v domácím ošetřování, a do školy se vrátila po několika měsících. Po ukončení studia se přestěhovala na Manhattan, živila se jako servírka a snažila se prosadit jako spisovatelka. Psala především poezii. Z té doby jsou známy i její první pokusy o román. Po několika rušných letech, kdy propadla heroinu a neprosadila se jako autorka, se vrátila na místo strašného zážitku do Syrakus. Pokračovala v dalším studiu a také pátrala po dalších okolnostech svého znásilnění. Tady našla inspiraci pro svůj první román Lucky (Šťastná: na policii jí tehdy řekli, že by měla být šťastná, že přežila). Kniha však nebyla příliš úspěšná.„Napsala jsem tuny špatné poezie o znásilnění a pár špatných románů o něm – spoustu špatných věcí," řekla Seboldová Dennisi McLellanovi z Los Angeles Times. Když měla vysvětlit, proč romány nebyly úspěšné odpověděla: „Chtěla jsem napsat příběh, který by ze mne sňal to břemeno, příběh, který by zahrnoval všechny oběti znásilnění, a to okamžitě zabilo myšlenku na nějaký individuální charakter románu."

Když Seboldová začala psát Lucky, byla na stejném místě v tunelu usmrcena a znásilněna další mladá žena. Tato událost se nakonec stala inspirací k románu Pevné pouto.

Ten se stal literární událostí roku. Šlo o velké překvapení, především proto, že autorkou byla velmi mladá spisovatelka, která měla na kontě jen jednu nepříliš povedenou knihu. Bylo by považováno za úspěch, pokud by nakladatel prodal 20.000 výtisků. Tento záměr byl nakonec několikanásobně překonán. Román sklidil ovace kritiků i čtenářů. Během prvního roku bylo prodáno více než 1.000.000 výtisků a jeho vázaná verze figurovala žebříčku bestsellerů v New York Times déle než rok.

Seboldová vyhrála v anketě amerických knihkupců cenu za Knihu roku pro dospělé v kategorii Fiction za rok 2003 a Bram Stoker Award za nejlepší hororový román roku 2002 (nositeli této ceny jsou např. Stephan King, Chuck Palahniuk, Ray Bradbury).

V roce 2007 vyšel zatím poslední román Seboldové The Almost Moon. I zde se zabývá tématem násilí.



WebArchiv - archiv českého webu