autor » Isobel Violet Hunt
foto autora
10 nejlépe hodnocených
Dosud žádné dílo nebylo hodnoceno

Isobel Violet Hunt

pohlaví: žena

Život: * 27.09.1862 † 16.01.1942

Národnost: anglická

Britská spisovatelka, která se nejvíce proslavila svými příběhy o nadpřirozených věcech. Jejím otcem byl umělec Alfred William Hunt. Narodila se v Durhamu v Anglii a její rodina se roku 1865 přestěhovala do Londýna, kde Violet dospívala v okruhu prerafaelitské skupiny umělců jako John Ruskin a William Morris. Koluje dokonce historka, že jí roku 1879 požádal o ruku Oscar Wilde, se nímž si dopisovala.

Z jejího pera vzešla řada románů a rovněž odbornějších publikací, jako kupříkladu její životopis Elizabeth Siddall, který je nicméně vzheledem k autorčinině zášti vůči Rossettimu (malíři, který Siddallovou často portrétoval) pokládán za nedůvěryhodný.

V letech 1910–1918 žila s ženatým spisovatelem Fordem Madoxem Huefferem jako jeho milostnice, další vztahy prožila s H.G.Wellsem a Somersetem Maughamem (ten ji později zpodobnil jako Noru Nesbitovou ve svém románu „Of Human Bondage“).

Nejvíce její tvorbu ovlivnil Henry James a právě jeho výpady do fantastického žánru se inspirovala nejčastěji. Ve svých příbězích zkoumala tematiku hříchu, viny a osobních vztahů, které nezapadaly do morálního kodexu viktoriánské éry. Nadpřirozeno využívala nenásilně, ale přesto její vyprávění nakonec nahnala čtenáři husí kůži.



WebArchiv - archiv českého webu