autor » Peter Høeg
Oblíbenost autora: v Top10 u 3 registrovaných
foto autora
10 nejlépe hodnocených

Peter Høeg

pohlaví: muž

Život: * 17.05.1957

Národnost: dánská

odkazy: 13x [info], 4x [wikipedie], 3x [rozhovor]

Peter Hoeg debutoval v roce 1988 magicko-realistickým románem Představy o dvacátém století, za který dostal hned několik prestižních literárních cen. Sbírka povídek Příběhy jedné noci z roku 1990 jen potvrdila, že v Dánsku vstoupil na scénu spisovatel mimořádných kvalit.
Román Cit slečny Smilly pro sníh vyšel v roce 1992 a získal svému autorovi světový věhlas. Kniha způsobila v literárním světě šok. Stala se bestsellerem mj. v USA, Velké Británii, Německu a v celé Skandinávii. V Itálii vyvolala doslova euforii. Deník The New York Times ji vyhlásil románem roku 1993. Autorská práva byla prodána do více než třicetí zemí. Peter Hoeg je dnes ve světě vedle Umberta Eca nejúspěšnějším a nejznámějším spisovatelem nepíšícím anglicky. Švédští literární kritici prosazovali jeho nominaci na Nobelovu cenu a víceméně jediným vážným (avšak rozhodujícím) protiargumentem bylo, že je na takovou poctu ještě příliš mladý.
V roce 1993 vydal Peter Hoeg román De maske egnede a v roce 1996 vyšla zatím poslední kniha, román Kvinden og aben.
Románu Cit slečny Smilly pro sníh se ve světě doposud prodaly více než 4 miliony výtisků. Dánský režisér Bille August, známý především filmy Pelle dobyvatel, za který byl oceněn Oskarem, a Dům duchů, natočil podle románu film, který v únoru 1997 zahájil prestižní Berlinale.



WebArchiv - archiv českého webu