autor » Hanns Heinz Ewers
Oblíbenost autora: v Top10 u 2 registrovaných
foto autora

Hanns Heinz Ewers

pohlaví: muž

Život: * 03.11.1871 † 12.06.1943

Národnost: německá

odkazy: 18x [info], 6x [wikipedie]

Narodil se roku 1871 v německém Düsseldorfu. V mládí byl členem berlínského studentského spolku Normannia, odkud si odnesl několik duelantských jizev. Jako jeden z prvních se zajímal o kinematografii coby nový druh umění – sám je autorem několika filmových scénářů, mimo jiné ke snímku Der Student von Prag (1913, čes. Pražský student), inspirovanému faustovskými legendami. Během svého života podnikl mnoho cest do řady exotických zemí, které mu později posloužily jako pozadí jeho literárních děl. Udržoval korespondenční styk se spisovatelem a nechvalně proslulým okultistou Aleisterem Crowleym. Začátek první světové války strávil Ewers v USA, kde se věnoval německé propagandě (viz kniha Upír). Po návratu do Německa se začal otevřeně hlásit k nacionalismu a nepokrytě obdivoval osobnost Adolfa Hitlera i jeho hnutí (viz jeho román Reiter in Deutscher Nacht, 1932). Roku 1931 vstupuje do NSDAP a na Hitlerovu žádost píše životopis národně socialistického mučedníka Horsta Wessela (zavražděného člena SA), který se později dočkal i filmového zpracování. Jelikož Ewers využíval ve svých románech na tehdejší dobu dosti výstřední sexuální motivy a sám měl údajně sklon k bisexualitě, byl mu po roce 1933 zabaven majetek a většina jeho textů se dostala na seznam zakázaných děl. V roce 1943 umírá přehlížený Ewers v Berlíně na tuberkulózu.

Jeho literární tvorba bývá srovnávána s díly E. T. A. Hoffmanna, E. A. Poea, R. L. Stevensona či G. Meyrinka, z pozdějších autorů byl jeho texty ovlivněn například H. P. Lovecraft. Charakteristickými rysy Ewersových děl je vliv dekadence a okultismu, snové sekvence a odvážné sexuální scény. Hned v několika jeho prózách se také objevuje částečně autobiografická postava dobrodruha a cestovatele Franka Brauna (poprvé v Čarodějově učni, dále například ve slavné Alrúně a samozřejmě i v knize Upír). Jeho rozmanitá tvorba sice zahrnuje i několik divadelních her, básně, pohádky, operní libreta či kritické eseje, největšího úspěchu ovšem Ewers dosáhl na poli fantastické a hororové literatury. Mezi jeho nejznámější tituly patří prózy Der Zauberlehrling oder die Teufelsjäger (1909, čes. Čarodějův učeň, 1924), zejména hojně překládaný i vícekrát zfilmovaný román Alraune – Die Geschichte eines lebenden Wesens (1911, čes. Alrúna – Příhody živoucí bytosti, 1921) a Vampir (1920, čes. Upír, 1926). V Československu si Ewers a jeho dílo získalo oblibu zvláště ve spiritistických kruzích a to především zásluhou překladů českého spisovatele a okultisty Karla Weinfurtera. In: http://pulnoc.blackhole.cz/
----------------------------------
Tyto 3 knihy tvoří trilogii spojenou postavou Franka Brauna, jakéhosi alter ego (druhé já, dvojníka) autora.
- Čarodějův učeň 1909 (do knihy Ewers dějově začlenil krátkou povídku Sibylla Madruzzo z roku 1909, vyšla pouze německy, povídka později vyšla česky jako součást sbírky povídek Ukřižovaný Tannhäuser a jiné hrůzné příhody)
- Alrúna 1911
- Upír 1920



WebArchiv - archiv českého webu