autor » Jurij Pavlovič Safronov
foto autora
10 nejlépe hodnocených

Jurij Pavlovič Safronov

pohlaví: muž

Život: * 02.09.1928 † 12.04.2001

Národnost: ruská

odkazy: 1x [info]

Jurij Pavlovič Safronov byl ruský, sovětský spisovatel science fiction a inženýr.

Narodil se v Moskvě a v roce 1952 absolvoval Žukovského vojenskou leteckou inženýrskou akademii. Byl profesorem, doktorem technických věd. Samostatně i ve spoluautorství napsal několik knih věnovaných problematice vývoje moderních infračervených detekčních a identifikačních systémů, jejich využití v armádě, námořnictvu, protiraketové obraně a systémech kosmické obrany.

Jeho prvním počinem v oblasti science fiction byl román o utopické komunistické budoucnosti Внуки наших внуков 1958 (Vnuci našich vnuků, č. 1962), který napsal ve spolupráci se svou ženou Světlanou Alexandrovnou Safronovovou (která v roce 1953 absolvovala žurnalistiku na Lomonosově státní univerzitě v Moskvě). Román byl doporučen notoricky známým A. Kolpakovem ve stranickém ideologickém časopise «Что читать» – „Co číst“ jako ukázka té spravné fantastiky. Následně byl román přeložen do bulharštiny, němčiny, ukrajinštiny, chorvatštiny a češtiny.

Poté Jurij Safronov publikoval v periodickém tisku několik dalších sci-fi povídek, z nichž nejznámější byla «Ничего особенного» (1960). V příběhu se čtveřice rekreantů na černomořských rybářských výpravách stávají zajatci experimentálního kybernetického raketoplánu. Zkoušky nového létajícího stroje se tak mění v experiment na náhodných lidech. Kvůli šokujícímu morálnímu přehmatu byl Safronov, který svou povídku o pokusech na lidech dokonce nazval „Nic zvláštního“(!), podroben tvrdé kritice a od roku 1963 se jeho fantastická díla přestala objevovat v sovětském tisku. Teprve v roce 1971 vyšla v ukrajinštině sbírka jeho vědeckofantas­tických povídek s názvem «Вогненний водоспад» – „Ohnivý vodopád“, po níž se už k beletrii nevrátil.
Zmíněná povídka, kterou napsal Jurij Safronov sám: Ничего особенного, 1960 [první publikace v časopise jako Ф. Сафронов] vyšla v čestině hned nekolikrát:
F. Safronov: Nic zvláštního
- vyšlo v periodiku: Jiskra, 1960, č. 29, s. 3; č. 34, s. 3,
- a také v magazínu: Lidé, věci, dobrodružství sv. 4. (1962)
- dále pod názvem: Marťané na Černém moři (pravděpodobně překlad z němčiny) v Кvěty, r. 10, 1960, č. 22, s. 22—23,

Další SF povídky přeložené do čestiny jsou:
SAFRONOV F.: Dnes v 5° 33' 21„; Přel. J. Týč; Pionýrské noviny, r. 10, 1961, č. 18, s. 4.
SAFRONOV I.: Marťané; Přel. MS [= Marie Stoklasová], Svět v obrazech, r. 20, 1964, č. 47, s. 18 až 19.
…pravděpodobně jde opět (v obou případech) o povídku “Nic zvláštního" pod jiným názvem a v jiném překladu…

Obecně lze říci, že díla Jurije Safronova, napsaná v letech 1958–1967, byla typickým příkladem sovětské vědecké fantastiky.

Na sklonku života Jurije Pavloviče zaujala originální teorie fyzikálních základů astrologie, která vycházela z nové vědy, kterou sám vytvořil – „astrooptiky“. V letech 1995–2001 publikoval v moskevském časopise «Чудеса и приключения» – „Divy a dobrodružství“ asi tucet článků, zaměřených především na astrooptiku a neobvyklé aspekty teorie čísel.

Jurij Safronov zemřel ve věku 73 let a je pohřben v Moskvě na Vagankovském hřbitově.

---------------- zdroj: https://fantlab.ru/autor3582 ----------------



WebArchiv - archiv českého webu