autor » Ann Downer
foto autora
10 nejlépe hodnocených

Ann Downer

pohlaví: žena

Život: * 28.11.1960 † 19.11.2015

Národnost: americká

odkazy: 1x [web], 1x [wikipedie], 4x [info]

Americká autorka fantastiky pro děti a mládež, narozena 28.11.1960 v Ar­lingtonu (stát Virginie), vyrůstala na předměstí Washingtonu, poté se v letech 1967a 1972 spolu s rodinou přestěhovala za otcem diplomatem do jihovýchodní Asie (nejprve do Manily, poté do Bangkoku), během studií se začala zajímat o vzácné tisky a typografii. Jejím celoživotním zájmem jsou ale přírodní vědy, což také vedlo k současnému zaměstnání ve vydavatelství Harvardské univerzity, kde působí od roku 1994 jako odborný redaktor. Dnes žije v Somerville (stát Massachusetts).

Její knihy jsou přirovnávány k dílům Patricie A. McKillipové a Diany Wynne Jonesové, ačkoli ano sama se přiznává spíše k vlivu Ursuly K. Le Guinové a Lloyda Alexandera. Pohádková dobrodružství a láska čekají na magicky nadanou hrdinku z trilogie Čaroklíč (Spellkey): The Spellkey (1987), The Glass Salamander (1989) a The Books of the Keepers (1993).

Ještě větší pozornost si vysloužila románem Hatching Magic (2003, Krotitelka dráčků), dnes již přeloženým do mnoha světových jazyků. Oproti první sérii, která je spíše klasickou fantasy o boji dobra se zlem, je následující série netradiční moderní fantasy kombinovanou s cestami v čase. Mladá Teodora objevuje taje kouzelnického světa rovněž v pokračování The Dragon of Neber-Was (2006), nyní Downerová pracuje na třetím svazku.

Je též autorkou naučných knih pro děti, samozřejmě v oboru biologie – Don‚t Blink Now!: Capturing the Hidden World of Sea Creatures (1991) a Spring Pool: A Guide to the Ecology of Temporary Ponds (1992). Z nemnoha kraších prací jmenujme povídku Somnus‘s Fair Maid (1995).

text: Martin Šust vyňato z knihy Krotitelka dráčků



WebArchiv - archiv českého webu