autor » Jan Potocki
foto autora
10 nejlépe hodnocených
Dosud žádné dílo nebylo hodnoceno

Jan Potocki

pohlaví: muž

Život: * 08.03.1761 † 02.12.1815

Národnost: polská

odkazy: 10x [info], 4x [wikipedie], 1x [web]

hrabě Jan Nepomucen Potocki

polský cestovatel, autor mnoha knih cestopisných, zeměpisných, dějepisných, psaných francouzsky

Anotace z obálky knihy

Jan Potocki, ve své době legendární „poslední Polák“, jako by v něčem ztělesňoval zanikající dny mohutného polského státu; umírá kuriózní sebevraždou v r. 1815, kdy Vídeňský kongres pohřbil poslední naděje Poláků, umírá v beznaději nad nedoceněním svého rozsáhlého a významného vědeckého díla. Hrabě Potocki, vášnivý cestovatel, který doputoval až k hranicím Číny, důstojník pronásledující korzáry ve Středozemním moři, magnát pobývající střídavě ve všech evropských metropolích, nikdy si necenil vlastní beletristické tvorby, pokládal ji za nezávazného koníčka, a přece právě v ní se koncentrovaly zkušenosti jeho bohatého života, jeho rozsáhlá erudice, odvážné myšlenky předrevoluční Paříže, jeho vytříbený vkus i dobrodružné sklony, takže po autorově smrti se tato tvorba svým způsobem stala obecným majetkem, dílo bylo rozšiřováno v mnoha opisech a vydáváno jako anonymní rukopis v mnoha jazycích, jeho autorství bylo dokonce připisováno tajuplnému hraběti Cagliostrovi, objevovaly se plagiáty. Teprve v roce 1847 vyšlo poprvé v úplnosti a pod názvem Rukopis nalezený v Zaragoze, který mu byl již ponechán.

K románu, který si zjednal tak senzační pozornost u evropského čtenáře v první polovině minulého století a stal se bezpochyby jednou z nejoriginál­nějších skladeb té doby, přistupoval Potocki – podle legendy – naprosto příležitostně: když dočetl své nemocné manželce poslední příběh tisíce a jedné noci, začal v podobném duchu psát sám. Odpovídala by tomu jedinečná výstavba, kdy rámcová inscenace spojuje různé druhy výpravné prózy, novely rytířské, dobrodružné, fantastické i komické a činí z nich pikareskní román-labyrint, plný tajemnostmi a napětí, zároveň však prodchnutý osvíceným duchem vědce, který dobře poznal společenskou skladbu tehdejšího světa a s velkorysým odstupem jej ironizuje a komizuje. Rukopis nalezený v Zaragoze je fantastická groteska, jejíž španělský kolorit, hravá i příšerná erotika, překypující dějovost, a především vyznění celého díla, jeho boj proti fanatismu, z něho činí četbu dodnes živou.
--------
Potocki v depresi začal věřit, že stává vlkodlakem, odlil z víčka (nebo rukověti) stříbrné čajové konvice kulku, nechal si jí požehnat knězem a zastřelil se jí.



WebArchiv - archiv českého webu