autor » Karl Adolph Gjellerup
foto autora
10 nejlépe hodnocených
Dosud žádné dílo nebylo hodnoceno

Karl Adolph Gjellerup

pohlaví: muž

Život: * 02.06.1857 † 11.10.1919

Národnost: dánská

odkazy: 6x [info]

Karl Adolf Gjellerup (2. června 1857, Roholte,Sjælland – 11.října 1919, Klotzsche u Drážďan, Německo) byl dánský básník, prozaik a dramatik, nositel Nobelovy ceny za literaturu z roku 1917 (společně s dalším dánským spisovatelem Henrikem Pontoppidanem).

Gjellerup pocházel z rodiny pastora a vystudoval teologii. Knězem se však nikdy nestal a již na fakultě projevoval dost svobodomyslné názory. Zájem o náboženské otázky ho pak přivedl k podrobnějšímu studiu buddhismu a následně k východním myšlenkovým proudům a k mystice. Vedle indických vlivů se v jeho literárním díle projevilo také programové spříznění s novoromantismem. Od roku 1892 žil v Německu a psal také v němčině.

Jeho eklektické a k filozofické reflexi tíhnoucí dílo se vyznačuje jasným ale poněkud chladným tónem, je značně vykonstruované a málo umělecky životné. Gjellerup získal sice roku 1917 společně s dalším dánským spisovatelem Henrikem Pontoppidanem Nobelovu cenu za literaturu „… za bohatou a mnohostrannou poezii inspirovanou vznešenými ideály“ (citace z odůvodnění Švédské akademie), upadl však velmi rychle v zapomnění. Jedná se tak o poněkud diskutabilní Nobelovu cenu.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Karl_Adolph_Gjellerup


Jiné ocenění :
1917 – Nobelova cena za literaturu




WebArchiv - archiv českého webu