autor » Wolfgang Baumroth
foto autora
10 nejlépe hodnocených
Dosud žádné dílo nebylo hodnoceno

Wolfgang Baumroth

je pseudonym, pravé jméno je Leopold Klíma

Život: * 10.11.1882 † 18.05.1955

Národnost: německá

odkazy: 3x [info]

Vlastním jménem Leopold Klima
Sudetský němec, rodák z česke Šumavy… odsunutý po roce 1945, kněz, arciděkan …
Psal utopické nabožensko-politické knihy, statě a několik divadelních her.
Narodil se 10. listopadu 1882 řídícímu učiteli Johannu Klimovi a jeho ženě, rozené Multererové ze Srubů. Pocházel z rodu Klimů z Červeného Dřeva (Rothenbaum). Ani Červené Dřevo ani Sruby dnes už neexistují: pro svou blízkost ‚železné oponě‘ byly po předchozím odsunu německých obyvatel srovnány se zemí.
Rodina Klimova téměř po dvě stě let nepřetržitě figurovala v osobách řídících učitelů rothenbaumské školy. Mladý Leopold navštěvoval v letech 1894–1902 německé gymnázium v Českých Budějovicích, studoval pak rok germanistiku na pražské německé univerzitě a 1903 se do Budějovic vrátil ke studiu bohosloví na zdejším semináři. Už ve třetím ročníku byl po tehdy nezbytném souhlasu z Říma vysvěcen na kněze a sloužil do roku 1912 jako kaplan v Horšovském Týně (Bischofteinitz). Poté byl povolán biskupem Hůlkou opět do Budějovic, aby tu působil jako spirituál v semináři, jehož byl absolventem. Dva roky nato na návrh knížete Trauttmansdorffa jmenován jako nejmladší v podobné funkci horšovskotýnským arciděkanem. O úspěšnosti jeho práce tady svědčí skutečnost, že mu sám Svatý otec udělil titul papežského tajného komoří. Roku 1941 byl však Leopold Klima zatčen gestapem a odvlečen do koncentračního tábora v Dachau. Po roce byl sice propuštěn, ale nesměl už vykonávat kněžské povolání.
Následoval poválečný odsun a přes těžké astma návrat ke kněžské službě v novém domově – Bavorsko.
Jako spisovatel publikoval Klima i pod pseudonymem Wolfgang Baumroth a vedle mnoha divadelních her je autorem románů Scandalum Crucis a Victoria crucis. Vycházely nejen na pokračování i v Glaube und Heimat po válce, ale prvý z nich byl vydán už roku 1930 v českém překladu a stačil ještě v roce 1948 dokonce vyjít přeložen také do slovenštiny (nové vydaní – Trnava, Spolok sv. Vojtecha, 1998).
Leopold Klima zemřel 18. května 1955 ve farním domě bavorského poutního místa Neukirchen beim Heiligen Blut v 73 letech věku.

zpracoval podle http://www.kohoutikriz.org/data/w_klima.php
FH



WebArchiv - archiv českého webu