autor » Mike Carey
foto autora

Mike Carey

pohlaví: muž

publikuje i pod pseudonymy Adam Blake; M. R. Carey

Život: * 00.00.1959

Národnost: anglická

odkazy: 32x [info], 8x [rozhovor], 4x [wikipedie]

Jako většina slavných amerických komiksových scénáristů i on je Angličan. A co víc, je původním povoláním učitel. Tohle povolání ale opustil, jakmile uspěl v komiksové branži. Kupodivu neodstartoval v domácí komiksové legendě, v magazínu 2000 AD, ale prorazil přímo v Americe – a po boku Soudce Dredda a dalších slavných anglických hrdinů zahostoval teprve ve chvíli, kdy už si udělal jméno.
Úspěch měl téměř okamžitý – po několika komiksech u menších a nezávislých vydavatelství přišla nabídka z Vertiga, jestli by nechtěl dělat komiksovou sérii s jednou z vedlejších postav z kultovního Sandmana. Tak se zrodil Lucifer. Nejprve jen jako třídílná minisérie malovaná Johnem Boltonem, a vzápětí už jako pravidelná řada, která byla odvyprávěna v pětasedmdesáti sešitech.
Sandmanovského světa se Carey vůbec docela držel – do něj patří jak Lucifer, tak komiksy Furies či Petrifax. Ale Mike Carey nedělal jen tohle. Tři roky psal Hellblazera (a jeho komiksy patří k tomu nejlepšímu, co se v sérii objevilo) a stvořil i speciál Hellblazer: All His Engines. Postupně se dostal i ke klasice, takže v současnosti píše mimo jiné i X-Meny či Ultimate Fantastic Four. Ale poetickým a temným fantasy příběhům se nevzdálil. Pro Marvel rozjel i svou novou sérii Crossing Midnight, která se točí kolem japonské mytologie. Jinak stvořil kupříkladu příběh dívky, která má vlastního boha – My Faith in Frankie, teenagerskou mystiku Spellbinders, týmovku Wetworks… a dokonce do komiksové podoby předělal slavnou Gaimanovu knihu Nikdykde.
Mike Carey ale píše i hororové knihy. První z nich, The Devil You Know, by měla brzy vyjít česky u nakladatelství Netopejr – a v současnosti vychází v Americe již třetí díl. Carey také připravuje celovečerní film Frost Flowers, což by prý měla být erotická duchařina.



WebArchiv - archiv českého webu