autor » Charlotte Brontë
foto autora
10 nejlépe hodnocených

Charlotte Brontë

pohlaví: žena

Život: * 21.04.1816 † 31.03.1855

Národnost: anglická

odkazy: 19x [info], 3x [web], 2x [životopis]

Charlotte se narodila na faře v Thorntonu (Yorkshire) v severní Anglii jako nejstarší za šesti dětí (pět dívek a jeden chlapec). Po matčině předčasné smrti byla společně se svými sourozenci vychovávána podivínským otcem, konzervativním kaplanem. Otec si nepřál, aby se jeho děti stýkaly s nevzdělanými sousedy, proto své dětství strávily v úzkém kruhu několika osob (otec, teta a hospodyně). Většinu času děti trávily ve svém pokojíku, kde studovaly a nedostatek kontaktu s okolním světem si nahrazovaly vytvářením světa vlastního. Bavily se vymýšlením a vyprávěním příběhů, které později začaly zapisovat do sešitů.

Charlotte neměla lehký život, i když byla nejstarší z dětí, přežila všechny své sourozence. Sestry byly společně poslány na studia do ústavu pro dcery duchovních, který žil z milodarů a podle toho také vypadala péče poskytovaná schovankám. Po roce se z pěti sester vrátily domů jen tři – Charlotte, Emilly a Anne. A ani ony nezůstaly pobytem ve škole nepoznamenané. Charlotte později čerpala ze zážitků v ústavu při psaní svého románu „Jana Eyrová“.

Všechny sestry byly na svou dobu velmi vzdělané (několikrát odcestovali za studiemi i do zahraničí) a samostatné, což mělo do tehdejšího prototypu ideální ženy hodně daleko. Proto, když vydávaly svou prvotinu – sbírku básní – vydaly ji společně pod mužským pseudonymem – Currer, Ellis a Acton Bell. Sbírka ale neměla velký úspěch. Sestry se tedy rozhodly pro samostatnou práci. Emilly vydala svou nejznámější knihu „Na větrné hůrce“, Anne vydala román „Agnes Greyová“ a Charlotte po prvním nezdařeném románu, pro který nenašla vydavatele, napsala román „Jana Eyrová“. Romány všech tří sester se pohybují na rozhraní romantismu a realismu a na svou dobu byly neobyčejně otevřené. Realisticky a bez obalu popisovaly tehdejší společnost.

Charlotte odmítla mnoho nabídek k sňatku a až v roce 1854, rok před svou smrtí, se šťastně provdala za nástupce svého otce – kaplana Nichollse. Její úmrtní list označuje za příčinu její smrti tuberkulózu, její časté zvracení v posledních dnech života by ale svědčilo o těhotenství. Existují také náznaky, že mohla zemřít na tyfus, který by mohla dostat od své služebné, která zemřela na tyfus krátce předtím. Charlotte Brontë byla pohřbena v rodiné hrobce v Haworthu.



WebArchiv - archiv českého webu