autor » Jim Butcher
Oblíbenost autora: v Top10 u 5 registrovaných
foto autora

Jim Butcher

pohlaví: muž

Život: * 26.10.1971

Národnost: americká

odkazy: 10x [info], 1x [web], 1x [wikipedie], 5x [rozhovor]

Americký autor komerčněji zaměřené fantastiky, narozen 7. 10. 1971 v Independence ve státě Missouri, kde dodnes žije spolu s manželkou Shannon, spisovatelkou romantických příběhů. Od mládí byl velmi aktivní v oblasti bojových umění, skvěle ovládá rovněž jízdu na koni, a to včetně jezdeckých představení. K fantastice se dostal jako čtenář J. R. R. Tolkiena a příběhů z prostředí cyklu Star Wars. Psaní se věnuje od svých devatenácti, nejdříve však bez úspěchu zkoušel štěstí v oblasti tradiční fantasy. Až v pětadvaceti letech napsal svůj první publikovaný román, základ pozdějšího autorského úspěchu.
Šlo přirozeně o úvodní díl série Harry Dresden. Čtenářům se v něm představil bývalý soukromý detektiv Harry Dresden, který se dnes živí v prostředí současného Chicaga jako čaroděj k pronajmutí. Mezi jeho časté zakázky patří např. hledání ztracených předmětů, různé druhy paranormálního vyšetřování, konzultační a poradenská práce, a to vše za rozumnou cenu. Občas se mu soukromá praxe příliš nevyplácí, ale nakonec se vždy najde nějaký ten problém s duchy, upíry či jinými projevy nepokojného nadpřirozena. Série je napsána odlehčeným, mnohdy akčním stylem a díky tomu si rychle našla vzrůstající počet příznivců. V poslední době se pravidelně umisťuje na žebříčcích nejprodávanějších knih.
Cyklus dále doplňují kratší práce Something Borrowed (2006) a It‘s My Birthday Too (2007). Butcher na svých osobních internetových stránkách zveřejnil rovněž povídku Restoration of Faith (2004), v níž se vrací k Harryho minulosti soukromého detektiva.
Kladné přijetí předchozích prací autorovi umožnilo vrátit se na pole tradiční fantasy. Vznikla tak trilogie Codex Alera: Furies of Calderon (2004), Academ's Fury (2005) a Cursor‘s Fury (2006). Jde o životní příběh mladíka Taviho, jenž zprvu hledá uplatnění mezi lidem Alery a jejich životem spjatým s elementály (bytostmi země, vzduchu, vody, ohně a kovu), aby se posléze stal zachráncem obyvatel v boji proti nepřátelským rasám, které hodlají využít nejednotnosti říše zmítané občanskými nepokoji (cyklus byl zřetelně inspirován pozdními dny římského impéria). Práce na dvou úspěšně se rozvíjejících cyklech umožnila Jimu Butcherovi stát se spisovatelem z povolání.
Na závěr zbývá jmenovat ještě román Darkest Hour (2006), jehož hrdinou je známá komiksová postava superhrdiny Spider-Mana.

text: Martin Šust
vyňato z knihy Bouřková fronta



WebArchiv - archiv českého webu