autor » Joe Abercrombie
Oblíbenost autora: v Top10 u 40 registrovaných
foto autora

Joe Abercrombie

pohlaví: muž

Život: * 31.12.1974

Národnost: britská

odkazy: 1x [web], 2x [wikipedie], 12x [info], 5x [rozhovor]

Joe Abercrombie se narodil v Lancasteru v Anglii. Vystudoval psychologii, ale posléze začal pracovat v televizní produkci, než se vrhl na kariéru nezávislého televizního střihače. Během přestávky mezi zaměstnáními začal psát Sama čepel – to bylo v roce 2002. Dokončil jej o dva roky později, vydal v roce 2006 a jal se pracovat na dalších dílech trilogie (Before They Are Hanged, 2007 a Last Argument of Kings, 2008). V současnosti žije a pracuje v Londýně se svou manželkou a dcerou.

Britský autor fantasy, který patří mezi nejvýraznější talenty tohoto subžánru posledního desetiletí. Spisovatelské ostruhy si vydobyl díky trilogii První zákon, na její úspěch poté navázal v dalších dvou knihách ze stejného světa.
Joe Abercrombie se narodil poslední den roku 1974 v historickém městečku Lancaster, přičemž obě tyto skutečnosti poznamenaly jeho život. Ta první mu dala specifický smysl pro humor, a ta druhá ho zase přivedla k zájmu o historii. Ve škole nijak neexceloval, pokud ovšem nepočítáme mezi výukové předměty hraní počítačových her, snění o velkých dobrodružstvích či kreslení map imaginárních míst. Když odešel studovat psychologii na univerzitu, některých z těchto zájmů se musel vzdát, hraní her však nikoli.
Po ukončení studia se přestěhoval do Londýna, kde se nějakou dobu potloukal kolem televizní produkce, aby se nakonec stal nezávislým střihačem. Jeho specializací byly dokumentární filmy a hudební přenosy. Tato práce mu ponechávala velké množství volného času, který začal od roku 2002 vyplňovat psaním příběhů s fantasy tématikou. No a v roce 2006 se konečně začal plnit jeho sen být spisovatelem. Dnes se stále ještě příležitostně věnuje střihu, ovšem jinak se většinou živí psaním. Žije v Bath s ženou a dvěma dcerami.
Abercrombie se s fantastikou setkával už od dětství. Nejvýrazněji ho přitom ovlivnili Tolkienův Pán prstenů, Čaroděj Zeměmoří Le Guinové, Moorcockův Corum či později Martinova Píseň ledu a ohně. Sám začal psát už na universitě, kdy dával dohromady dobrodružství válečníka Logena Devítiprsťáka. Přistupoval však k tématu příliš vážně, proto výsledek nebyl moc dobrý. S Devítiprsťákem to zkusil znovu v roce 2002, a tentokrát to vyšlo. Po dvou letech byl hotov rukopis, následovalo obligátní kolečko nabídek a zamítnutí. Text zaujal v nakladatelství Gollancz, takže v roce 2006 spatřila světlo světa Sama čepel (2006) a První zákon mohl začít lámat srdce čtenářů. Stejná situace se opakovala u druhé knihy Až budou viset (2007) i třetí Poslední argument králů (2008). Jen těch zlomených srdcí bylo více. Po ukončení trilogie se Abercrombie rozhodl zmapovat další části svého světa, a tak vznikly knihy Nejlépe chutná za studena (2009) a zatím poslední Hrdinové (2011). Každá kniha, kterou Joe Abercrombie napíše, je jedinečná a originální. Staví přitom na skvěle propracovaných postavách a dějové zápletce plné překvapivých zvratů a nečekaných událostí.

Zdroj : Fantasya.cz



WebArchiv - archiv českého webu