autor » Margit Sandemo
Oblíbenost autora: v Top10 u 1 registrovaných
foto autora
10 nejlépe hodnocených

Margit Sandemo

pohlaví: žena

Život: * 23.04.1924 † 01.09.2018

Národnost: norská

odkazy: 10x [info], 1x [web]

Margit Sandemo se narodila 23. dubna 1924 na farmě ve městě Lena v Norsku.

Jejím otcem byl básník Anders Underdal – nemanželský syn slavného norského spisovatele a nositele Nobelovy ceny Bjørnstjerneho Bjørnsona.

Margitina matka byla švédská hraběnka Elsa Reuterskiöld jejímž rodem prošlo na 800 králů a 112 císařů a její rod sahá až do roku 350 před Kristem. O svůj titul ovšem přišla, když si vzala „neurozeného“ Anderse Underdala.

Underdal koupil farmu, kam se přestěhovali a měli 5 dětí, Margit jako druhou nejstarší. Manželství se v roce 1930 rozpadlo, matka se vrátila zpět do Švédska a spolu s ní i děti. Margit nikdy neměla se svým otcem dobré vztahy. Během německé okupace Norska za II. světové války Underdall otevřeně podpořil nacisty a to mu nikdy neodpustila. Jak malá navštěvovala 9-ti letou školu pro dívky, později navštěvovala různé noční školy. Měla nadání na umění – malování, zpěv, hraní. Ale neměla v plánu stát se autorkou románů. Do věku osmi let žila spokojené dětství, než se stala čtyřikrát obětí znásilnění. O tom však promluvila až ve věku 60-ti let. V roce 1946 se vdala a porodila tři syny.

Svůj první román Tři ctitelé napsala ve svých čtyřiceti. Slavnou ságu prokletých (Sagan om Isfolket) začala psát v roce 1981 a první díl ze 47 – Morová rána vyšel v roce 1982. Dále napsala 15-ti dílný román Häxmästaren (asi čaroděj) a 20-ti dílný fantasy román Legenden om Ljusets rike (přibližně Legendy říše světla).

Na začátku roku 2010 dokončila autobiografii Livsglede.

Zdroj: Databáze knih (https://www.databazeknih.cz)



WebArchiv - archiv českého webu