autor » Oldřich Augusta
foto autora
10 nejlépe hodnocených
Dosud žádné dílo nebylo hodnoceno

Oldřich Augusta

pohlaví: muž

Život: * 30.05.1924 † 01.08.1997

Národnost: česká

odkazy: 2x [info]

Dramatik, redaktor, autor loutkových her pro děti
Po maturitě na Obchodní akademii v Hořicích (1943) pracoval jako úředník. Psaní loutkových her se začal vážně věnovat poté, co musel 1950 ze zdravotních důvodů (astma) odejít do invalidního důchodu. V roce 1963 mu však zdravotní stav umožnil vrátit se do zaměstnání. Pracoval jako redaktor v časopise Čs. loutkář a krátkou dobu v nakladatelství Orbis. V roce 1966 byl jmenován ředitelem Naivního divadla v Liberci a v této funkci získal prostor k realizaci svých uměleckých představ. Roku 1986 odešel do důchodu.
Přispíval do Čs. loutkáře, Divadelních novin, příležitostně do krajských periodik Průboj (Ústí nad Labem), Vpřed (Liberec) a Pochodeň (Hradec Králové).
Těžištěm Augustovy tvorby jsou loutkové hry pro děti. V prvních pracích vycházel z osvědčených modelů her a dramatizací pohádek pro maňásky (Taškáři) i pro marionety (O chaloupce z marcipánu, Krakonoš). Začátkem 60. let se však zařadil mezi autory hledající netradiční náměty a způsoby výstavby, které by více odpovídaly poetice moderního divadla. Prvním signálem těchto snah – byť schematicky kritizujícím kapitalismus – byla hra Kazisvět. V následujících hrách se Augusta snažil nenásilně zprostředkovat dětem poznání základních mravních hodnot a působit na rozvoj jejich citových vazeb. Vycházel z osobnosti dítěte, jeho způsobu vnímání, hravosti a potřeby modelovat skutečnost ve fantazijních představách (Ponorka na dvorku). Tyto postupy nejvýrazněji uplatnil v baladické pověsti Blázen Pabo, a zejména ve hře Vyšetřování Ikarova pádu, jejíž mnohovrstevná výpověď o smyslu lidského života a odpovědnosti za vlastní činy se obrací spíše k dospělým divákům. (Slovník české literatury po roce 1945)



WebArchiv - archiv českého webu