autor » Gottfried August Bürger
foto autora
10 nejlépe hodnocených

Gottfried August Bürger

pohlaví: muž

Život: * 31.12.1747 † 08.06.1794

Národnost: německá

odkazy: 16x [info], 6x [wikipedie], 4x [životopis], 1x [web]

Byl básník německého původu a patřil do hnutí Sturm und Drang. Jako první začal psát umělou baladu. Balada jako literární žánr již existovala, ale Bürger ji začal psát jako umělé dílo, definoval, jak by měla vypadat. Pro své náměty v baladách čerpal z lidové slovesnosti. V jeho baladách jsou hrdinové k tragickému konci již předurčeni. Vypráví stručně a hutně, často zbytečná slova.

Jeho nejznámější balada je Lenora. Hlavní hrdinkou je mladá dívka Lenora, jejíž milý Vilém odešel na vojnu. Myslí si, že už nežije. Ze svého utrpení začne proklínat celý svět i boha. Její matka se ji snaží před bohem i před světem obhájit. V noci za ní její milý přijede již jako umrlec a Lenora to nepozná. Vilém Lenoru odveze na hřbitov, kde se změní v kostlivce. Dále je balada nedokončená, není zde jasné, jak Lenora dopadla. Člověk má být pokorný a nemá si na nic stěžovat.

Je také autorem příběhů o Baronu Prášilovi. V českém prostředí vyšla kniha O strachu i udatenství, o přízni i protivenství, o lovu i cestování, o boji i hodování, řada příhod, jimiž strašil nebojácné Baron Prášil.

Vyšla také druhá kniha s názvem Podivuhodné cesty po vodě i souši, polní tažení a veselá dobrodružství barona Prášila, jak je vypravuje při víně v kruhu přátel. Baron Prášil je historicky doložená osobnost, která se jménem Karl Friedrich Hieronymus baron z Münchhausenu, narodil se 1720. V devatenácti letech vstoupil do bojů proti Turkům a po čase se vrací domů na své venkovské sídlo. Své sousedy a známé baví svými zábavnými historkami.

Zdroj: Wikipedia (http://cs.wikipedia.org/wiki/Gottfried_August_Bürger)



WebArchiv - archiv českého webu