autor » Zuzana Hloušková
foto autora

Zuzana Hloušková

pohlaví: žena

Život: * 00.00.1974

Národnost: česká

odkazy: 1x [rozhovor], 1x [info]

Za svobodna Zuzana Hajžmanová

Narodila se v roce 1974 v Karviné ve znamení Vah. Během studií sociální práce a bohemistiky vedla 7 let Občanské poradenské středisko v Hradci Králové. Nyní vyučuje problematiku neziskového sektoru a sociálních služeb na Univerzitě Pardubice. V minulosti se edičně podílela na vzniku řady odborných publikací, z nichž nezajímavější je Historie spolkové činnosti na Hradecku (vydáno v roce 2001). Je také hlavní redaktorkou informačního zpravodaje e-Nezištník.
Literární tvorbě se věnuje více než dvě dekády. Už v roce 1999 jí vyšla sci-fi novela Volavky. Také si vysloužila několik ocenění, k nejvýznamnějším patří 2. druhé místo v soutěži Cena Karla Čapka 2004 za fantasy román Čtyři klíče. Kromě vlastní tvorby se věnuje činnosti ve Spolku přátel krásného slova, kde stála u zrodu literární soutěže O Cenu Hradeckého Škrabáka každoročně lektoruje literární workshopy pro začínající autory.
V roce 2009 publikovala v časopise Pevnost povídku Drakobijka, která je pokusem o náhled drsného světa drakobijců očima ženy. Žánru fantasy se věnovala také teoreticky ve své diplomové práci (obhájena na FF UK v roce 2007). Další úspěch zaznamenala v soutěži Cena Karla Čapka 2010 s povídkou Srdce z kamene, která se odehrává v magickém světě čarodějů a dotýká se tématu sebeobětování. V současné době připravuje návrat k žánru sci-fi prostřednictvím příběhu s námětem cestování v čase, jehož převažující část je umístěna v Čechách.

http://www.daemon.cz/autor/6385/hlouskova-zuzana



WebArchiv - archiv českého webu