autor » Scott Lynch
Oblíbenost autora: v Top10 u 2 registrovaných
foto autora
10 nejlépe hodnocených

Scott Lynch

pohlaví: muž

Život: * 02.04.1978

Národnost: americká

odkazy: 6x [wikipedie], 1x [web], 7x [rozhovor], 19x [info], 1x [životopis]

Americký autor fantasy, narodil se 2. dubna 1978 v Saint Paulu ve státu Minnesota a v tamní oblasti prožil téměř celý život, dnes bydlí nedaleko ve státu Wisconsin. V roce 1996 dokončil střední školu, studium anglického jazyka na vysoké však opustil už po dvou letech. Je velkým fanouškem her, pracoval i na tvorbě her na hrdiny, dnes se jim věnuje jako sběratel. Je dobrovolným hasičem a mezi jeho četnými zájmy má své neopomenutelné místo také studium historie. Jako začínající spisovatel toužil napsat příběh, jehož hrdinové nebudou disponovat nadlidskými či božskými schopnostmi, chtěl vyprávět o obyčejných lidech, kteří se s osudem musí porvat sami za sebe. Přál si rovněž prozkoumat svět kriminálního podsvětí a exotické prostředí fantastického města. A tak vzniklo město Camorr, Páni parchanti, Locke Lamora a s nimi i obsáhlý dobrodružný fantasy román, díky kterému se Lynch okamžitě po vydání ocitl na výsluní čtenářského zájmu.
Román The Lies of Locke Lamora (2006) vcelku neobvykle zabodoval snad ve všech důležitých anketách o nejlepší debut roku, ale nejen v nich. Byl nominován na Cenu Comptona Crooka, Cenu Williama L. Crawforda, Cenu Augusta Derletha, World Fantasy Award a získal i druhé místo v anketě o cenu čtenářů odborného časopisu Locus. Sám Lynch byl ve společnosti autorů jako Brandon Sanderson či Joe Abercrombie dvakrát po sobě nominován na Cenu Johna W. Campbella pro nadějného nováčka žánru. Ovšem nakonec neproměnil ani jednu z těchto nominací a útěchou mu byla pouze cena British Fantasy Award pro nadějného spisovatele. Ačkoli je jeho kniha vysoce čtivá a zábavná, nejde jistě o dílo převratné či bezchybné, a tak si většinu cen toho roku vysloužila série o draku Temerairovi od Noami Novikové, těžko soudit, zda zcela po zásluze, ovšem trojici neméně úspěšných románů se nedalo konkurovat. Lynch alespoň záhy prodal filmová práva společnosti Warner Brothers, a kdoví, třeba se jednou dočká alespoň skvělého fantasy snímku.
Příběh Lockeho Lamory, od dětství žijícího mezi zločineckou lůzou města Camorr možná plně nevyhovuje vysokým požadavkům literárních kritiků, ovšem o to více zábavy skýtá čtenářům. Krvavý boj mezi členy camorrského podsvětí se tu střídá s pohledy na historii a minulost města připomínajícího středověké Benátky, ale i na nedávné napínavé eskapády Pánů parchantů, tlupy podvodníků vedených právě Lockem, o jehož životě v městských uličkách se dozvídáme rovněž mnohé. V závěru Locke vyráží na moře a další dobrodružství na sebe nedalo dlouho čekat. V románu Red Seas Under Red Skies (2007) se Locke v městském státu Tal Varrar pustí do plánování své dosud nejodvážnější loupeže. Cílem je proslulý hráčský dům, odkud si ještě nikdo neodnesl ani jedinou minci, kterou by právem nevlastnil či nevyhrál. Ani tentokrát však nejde vše podle plánu a dostaví se řada různých komplikací, nemluvě o snaze pomstít se Lockemu za jeho minulé skutky.
Už od začátku byla celá série o Pánech parchantech plánována na sedm svazků, a tak se v budoucnu dočkáme ještě titulů The Republic of Thieves, The Thorn of Emberlain, The Ministry of Necessity, The Mage and the Master Spy a Inherit the Night. Lynch by v nich po zdržení s prací na třetím dílu chtěl pokračovat s ročními rozestupy, ovšem teprve uvidíme, jestli se mu to skutečně podaří. V budoucnu se můžeme těšit i na knižně vydané novely The Mad Baron's Mechanical Attic (2010) a The Choir of Knives (2010). Novely budou dále rozvíjet Lynchem vytvořený svět v příbězích vedlejších postav a snad se budou i blíže zabývat Lockeho minulostí.
Scott Lynch je další z řady nadějných tvůrců fantasy na samém úsvitu doufejme dlouhé literární dráhy. Nejde o jednoho z šedivého zástupu průměrných spisovatelů, kteří v tom lepším případě nabízejí nanejvýš řemeslně zvládnutou fantasy. Lynch má přirozený talent pro jiskřivou dobrodružnou fantasy a snad bude mít i možnost ho nadále rozvíjet. Je možná škoda, že autoři jako on mají dnes ve velkých nakladatelstvích otevřeny dveře hned s rozsáhlými sériemi, aniž by se nejdříve vypracovali psaním kratších prací, ovšem doba se mění a s ní i požadavky nakladatelů. Je však těžké odhadnout, zda by právě tito autoři bez šance publikovat obdobně ambiciózní projekty do fantasy žánru vůbec vstupovali. Se jmény jako Scott Lynch, Steven Erikson či Patrick Rothfuss nezbývá než uznat, že by to byla velká škoda.

text: Martin Šust
vyňato z knihy Lži Lockeho Lamory



WebArchiv - archiv českého webu