autor » Lisa Jane Smith
foto autora
10 nejlépe hodnocených
Odhalení [80%]
Lovec [80%]
Tajemný anděl [80%]
Moc [78%]
Zrození [70%]
Ohrožení [70%]
Osvobození [70%]
Chuť krve [70%]
Zášť [66%]
Souboj [65%]

Lisa Jane Smith

pohlaví: žena

Život: * 04.09.1965

Národnost: americká

odkazy: 2x [web], 2x [wikipedie], 12x [info], 4x [rozhovor]

Lisa Jane Smith je americká autorka žijící v Bay Area v Kalifornii. Říká, že nejšťastnější je ve svém srubu v blízkosti národního parku Point Reyes. Píše od roku 1987 do roku 1998, kdy s psaním přestala a znovu začala až v roce 2008.

Tuto pauzu si Ljane udělala z mnoha různých osobních důvodů (rakovina v rodině a následná ztráta matky). Její knihy jsou kombinací stylů pro mladé i dospělé čtenáře. Věnuje se velkému množství žánrů, které se nebojí kombinovat, včetně hororu, sci-fi/fantasy a romantiky. Jejím nejúspěšnějším dílem jsou série Night World a Vampire Diaries.

Napsala tři trilogie, dvě série a dva společenské romány. Dohromady více než dvě desítky knihy pro mladé a dospělé. Její knihy jsou charakteristicky plné krásných postav, lidí a nadpřirozených bytostí, většina z nich jsou mladí lidé, nebo se alespoň mladí v knize objeví.

V jejich knihách můžeme obvykle najít boj temnoty a světla, zla a dobra, který se točí kolem hlavních postav, snaží se svést hrdinu na stranu temna, nakonec se hrdina znovu vzchopí a vrátí se na tu správnou stranu a stane se dobrým. Někdy je scénář knihy převrácen naruby, nebo jinak zamotaný různými variacemi s příběhem a tématem.

In: http://www.spisovatele.cz



WebArchiv - archiv českého webu