autor » Peter Sellers
foto autora
10 nejlépe hodnocených

Peter Sellers

je pseudonym, pravé jméno je Richard Henry Sellers

Život: * 08.09.1925 † 24.07.1980

Národnost: anglická

Růžový sen komika s tragickým osudem – takový byl život Richarda Henryho Sellerse, jehož zná celý svět především pod jménem Peter Sellers díky účinkování ve slavné komediální sérii. Příběhy inspektora Clouseaua, pachtícího se po vzácném diamantu zvaném Růžový panter, se stal filmovou klasikou bavící generace filmových diváků. Sellersův skutečný životní příběh však procházku v růžových brýlích zdaleka nepřipomínal. Střídal momenty extrémního perfekcionismu s pocity extrémního sebevědomí. Útěchou by byly filmové a divadelní role, umožňující mu na chvíli zapomenout vlastní životní trable.

Sellers měl sklony k uměleckému projevu již od útlého mládí. Jeho rodiče se živili jako kabaretní herci. Skromné začátky herecké kariéry spojil s menším divadlem na předměstí Londýna. Jeho raným snem bylo účinkování v některém z pořadů BBC, kam se také s využitím menší lsti dostal. Zavolal producentovi BBC Royovi Speerovi a s pomocí imitace hlasů dvou populárních komiků se mu doporučil. Překvapený Speer dal Sellersovi příležitost v zábavném pořadu Goon Show a Sellers ji s pomocí Spika Milligana a Harryho Secomba využil beze zbytku. Pořad se za osm let svého vysílání stal doslova kultem a svým typem humoru byl předchůdcem slavných Monty Pythonů.

Filmovou kariéru započal několika menšími rolemi v nezávislých filmech. Pravý úspěch však přišel s rokem 1959 účinkováním ve filmech Myš, která řvala a Jsem v pořádku, Jacku. O čtyři roky později se dostal na výsluní filmového nebe snímkem Růžový panter. Spolu se vzrůstající oblibou komediálního filmu přišly i nabídky k dalším filmům. Kromě natočení druhého dílu se zmatkujícím inspektorem spolupracoval také s režisérem Stanley Kubrickem na filmu Dr. Divnoláska. Za výkon v tomto snímku byl Sellers odměněn nominací na Oscara.

Úspěch byl však záhy vystřídán nečekaným pádem. Sellers po prodělání infarktu na čas odešel z očí veřejnosti. Na herectví nezanevřel, avšak jeho role neměly valný úspěch. Comeback ve velkém stylu si Sellers prožil ve druhé polovině sedmdesátých let, kdy se na plátna kin vrátil coby svérázný komisař Clouseau v dalších třech pokračováních Růžového pantera. Chválu veřejnosti Sellers nebral, podle svých slov šlo čistě o finanční přilepšení. Posledním záchvěvem hereckého lesku se stal film Byl jsem při tom z roku 1979. Za ztvárnění prostoduchého zahradníka si vysloužil druhou a poslední nominaci na Oscara. O rok později, 24. července, již nedokázal přemoci druhý infarkt.

http://www.ct24.cz/kalendarium/23043-zemrel-herec-a-komik-peter-sellers/



WebArchiv - archiv českého webu