autor » Pascal Bruckner
foto autora
10 nejlépe hodnocených
Dosud žádné dílo nebylo hodnoceno

Pascal Bruckner

pohlaví: muž

Život: * 15.12.1948

Národnost: francouzská

Narodil se v roce 1948 v Paříži. Jako dítě onemocněl tuberkulózou a strávil řadu měsíců ve švýcarských a rakouských sanatoriích. Tento předčasný odchod z rodinného prostředí přispěl k tomu, že se velmi záhy osamostatnil. Jeho otec byl důlním inženýrem a chtěl, aby syn vystudoval polytechniku. Ten se ovšem rozhodl pro filozofii na Sorbonně, v jejímž studiu mu značně pomohla velmi dobrá znalost němčiny (německy mluvil dokonce dřív než francouzsky).
Svá první literární díla napsal ve spolupráci s esejistou Alainem Finkielkrautem v roce 1977. Pak se jejich cesty rozešly. V roce 1981 vydává Bruckner svoji prvotinu Hořký měsíc, kterou roku 1992 zfilmoval Roman Polanski. Jeho film proslavil knihu i autora po celém světě. Značnou pozornost ale vzbudila i další Brucknerova díla, zejména Zloději krásy.
Pascala Brucknera je obtížné literárně či názorově zařadit – je to individualista a samotář, který se nepřipojil k žádnému myšlenkovému proudu, ale s každým koketoval, od náboženských směrů až po extrémní levici.
Je ženatý, má dospělého syna a dospívající dceru. Žije v Paříži, kde si stále ponechává garsonku pod střechou jen pro sebe, neboť prý „mu nosí štěstí".



WebArchiv - archiv českého webu