autor » Kat Richardson
foto autora
10 nejlépe hodnocených

Kat Richardson

pohlaví: žena

Život: * 22.05.1964

Národnost: americká

odkazy: 1x [wikipedie], 17x [info], 1x [web], 2x [rozhovor]

Úspěšná americká spisovatelka, která se věnuje především žánru urban fantasy. Na výsluní přízně čtenářů ji vynesl cyklus Šerochodec, ve kterém představila sympatickou Harper Blaineovou, jež se živí jako soukromý detektiv v Seattlu, přičemž využívá paranormálních schopností získaných po oživení z klinické smrti.
Kat byla už od dětství vášnivým čtenářem. Začínala příběhy C. S. Lewise či Lloyda Alexandra, aby později objevila světy I. Asimova, A. C. Clarka a R. Heinleina stejně jako fantasy C. J. Cherryh nebo M. Lackey. Možná ještě více než fantastika však jejímu srdci učaroval detektivní žánr, kde patří k jejím nejoblíbenějším E. Queen, A. Christie, D. L. Sayers, D. Hammett či R. Chandler. Zaujetí detektivními příběhy je ostatně patrné i na její vlastní tvorbě. K dalším velkým zálibám patří hudba, dlouhou dobu byla členkou taneční skupiny, stejně jako divadlo. Mimoto miluje fretky, jízdu na motorce, střílí z pistole, ráda zpívá a tančí. Žije v Seattlu, kde bydlí i s rodinou na lodi, a stále se angažuje v kampani za legalizaci fretek jako domácích mazlíčků v Kalifornii.
Kat vystudovala novinařinu, což jí dalo potřebný základ pro pozdější rozvoj coby spisovatelky. Její profesionální začátky jsou přitom spojeny prací pro počítačový průmysl, RPG hrami a dokonce i filmovým scénářem. V žánru debutovala v roce 2006 právě románem Šerochodec, na který vzápětí navázala dalšími příběhy Harper Blaineové. Kombinace paranormálních motivů, urban fantasy a detektivky si právem získala sympatie čtenářů v mnoha zemích celého světa.



WebArchiv - archiv českého webu