autor » Kristina Hlaváčková
foto autora
10 nejlépe hodnocených

Kristina Hlaváčková

pohlaví: žena

Život: * 03.06.1979

Národnost: česká

odkazy: 1x [web], 7x [info], 2x [rozhovor], 1x [blog]

Česká spisovatelka Kristina Hlaváčková se narodila v Praze, část svého života ale prožila v Nigérii. Studovala ve Spojených státech amerických a svoji dokonalou angličtinu využila například jako překladatelka titulků pro MTV. Pochází z architektonické rodiny a v současné době pracuje jako manažerka v architektonické kanceláři a překladatelka. Je také autorkou sci-fi a fantasy trilogie, určené pro mládež. Jejím literárním debutem byla kniha Dračí oči – Čarodějka, na který později navázala sepsáním dvou dalších pokračování. Má ráda keramiku, fotografování, cestování a ze sportů lyžování a golf.

Zdroj: MEGAKNIHY.cz (https://www.megaknihy.cz)


Bc. Kristina Hlaváčková pochází z Prahy. Část svého dětství strávila s rodinou v Nigérii. První školní léta tak střídavě navštěvovala základní školu v Čechách, internátní a později výběrovou americkou školu v Nigérii. V Nigérii začala psát, ale většinou „do šuplíku“. Byla sice přijata na Gymnázium Josefa Škvoreckého, ale vzhledem k technickému zaměření celé rodiny nakonec studovala na Gymnáziu Arabská. Přestože pochází z architektonické rodiny, projevovala vždy spíše humanitní, nikoliv technické sklony. V roce 1997 získala výběrové stipendium a strávila rok na střední škole v Minnesotě. Tady poznala jednu ze svých životních lásek, keramiku, a poprvé odmaturovala. Druhou maturitu absolvovala v Čechách.

V roce 2008 složila překladatelskou státní zkoušku z angličtiny a překlady jsou velkou, i když zdaleka ne jedinou, součástí její profesní kariéry. Překládala titulky seriálů pro MTV, texty pro prestižní čínský architektonický časopis, jako překladatelka spolupracuje s ČVUT. Má bohaté pracovní zkušenosti od práce za barem, přes recepční v advokátní kanceláři a zaměstnance překladatelské agentury po office managera v architektonickém ateliéru. V roce 2018 nastoupila do nakladatelství Grada jako redaktorka překladové literatury pro děti a mládež.

Jejím veřejným spisovatelským debutem byla Čarodějka, první díl fantasy trilogie Dračí oči, kterou vydalo nakladatelství Fragment. Následoval Černý jezdec a Pramen moci. U nakladatelství Grada dále vyšly dva díly detektivní fantasy série Podsvětí: Artefakt a Ohnivé ostří, a neskutečně vtipné historky Ono samo se to …

Psaní je volnočasovou aktivitou, ne však jedinou. Věnuje se keramice a fotografování. Je ze zásady nesportovec, takže vášnivě hraje golf a lyžuje. Občas má záchvaty běhu, ale skutečně jen občas. Další zájmy jsou čtení (fantasy, detektivky, thrillery, dobrodružné), divadlo a filmy, poslední dobou ujíždí na audioknihách, protože nejvíce času na čtení má při řízení. Je zručný kutil, chalupář, šije a háčkuje, hraje bowling a miluje cestování. Učí se kreslit a ráda vaří a peče. Peče vražedně dobré cukroví a štrůdl.

Kdyby se měla charakterizovat jednou větou: Věci se prostě se…, zvykni si a ber to s humorem.

Je vážně ráda, že ji u psaní nikdo nevidí. Když vymýšlí děj na skutečných místech, dělá to nejraději „na místě“. Krokuje si vzdálenosti a tak. Taneční a bojové scény si zkouší, aby nebyly hovadina, což je v jednom člověku často dost komedie. Píše nechronologicky. Takže na přeskáčku. Scény řadí, jak by asi měly jít za sebou, ale rozhodně nezačíná první kapitolou a nekončí poslední. Což ovšem znamená, že jí knihy rostou pod rukama jaksi nekontrolovatelně, postavy, co mají umřít, žijí a naopak. Najednou je v páté kapitole chlap, co chybí v kapitolách jedna až čtyři a musí se dopsat. Nikdy neví, jak kniha skončí. A když ano, většinou neví, jak začne. Občas usoudí, že je to dobrý konec, ale pro jiný příběh. Když píše detektivní fantasy, zpravidla neví, kdo je vrah, dokud to nevyplyne. Podle teorie R. R. Martina je spisovatel zahradník, což znamená, že neumí napsat osnovu, přijde jí zbytečná, příběh jí tak nějak bobtná pod rukama.

Oblíbení autoři: Agatha Christie, Terry Pratchett, J.R.R. Tolkien, Tony Hillerman, P.D. James, Dan Brown, Patricia Cornwell, J.K. Rowling, Ed McBain, Louis L’Amour (to fakt není červená knihovna) a hromada dalších.

Zdroj: Kristina Hlaváčková (http://www.kristinahlavackova.com)



WebArchiv - archiv českého webu