autor » Łukasz Radecki
foto_autora
10 nejlépe hodnocených

Łukasz Radecki

pohlaví: muž

Život: * 00.00.1979

Národnost: polská

Básník, spisovatel, publicista, hudební, filmový a literární kritik, muzikant, učitel. Narodil se v Malborku a dodnes mu zůstal věrný. Na Univerzitě Mikuláše Koperníka vystudoval polštinu s pedagogickým zaměřením, na Gdaňské Univerzitě historii. Prošel několika rockovými, metalovými a industriálními soubory. V roce 2003 vydal s kapelou Arkham desku Nemesis, věnovanou tvorbě H. P. Lovecrafta. V současnosti hraje v black-doom metalové kapele Acrybia, s níž nahrál a vydal několik desek a v thrash metalové kapele Damage Case. Sólově vydal dvě instrumentální alba. Pro různé skupiny a soubory napsal pár textů.

Spolupracuje s režisérem Patrykem Jurkem, pro jeho horror Ciało Chrystusa, trilogii Rigor Mortis a seriál Oblicza Mroku složil filmovou hudbu. Již pár let je pevně spjat s horrorovou a sci-fi scénou. Spolupracoval s časopisy Carpe Noctem, Kinooko, Zombie Zone, Magazyn Fantastyczny, Czachopismo. Působí jako zástupce šéfredaktora největšího polského horrorového internetového serveru Horror Online, spolupracuje se stránkami h.p.lovecraft.pl a časopisy Grabarz Polski a Atmospheric Magazine. Fanatický obdivovatel Pink Floyd, metalu a Batmana. Ženatý otec dcery a syna.

K literatuře přičichl již v raném mládí, kdy začal doma na koleně vytvářet různé komiksy, které však nikdy neopustili bezpečí a příšeří šuplíku pracovního stolu. S kůží na trh Radecki vystoupil až v roce 1998, kdy vydal básnickou sbírku Ad Noctum. První povídku I tylko głód pozostanie publikoval v roce 2005. O čtyři roky později vydal v elektronické podobě první povídkovou sbírku Kraina bez Powrotu: Opowieści Niesamowite (2009), společně s K. Kyrczem povídkovou sbírku Lek na Lęk (2011) a společná povídková sbírka s Robertem Cichowlasem Pradawne Zło (2013) by se měla objevit v nejbližších dnech. V roce 2013 také začal v elektronické podobě vycházet jeho (zatím dvousvazkový) povídkový seriál o příhodách dvou (anti)hrdinů Maxovi a Stonkovi Bóg Horror Ojczyzna: Złego Początki a Wszystko Spłonie. O povídky je pravidelně žádán do různých antologií:Księga Strachu (2007), Pokój do wynajęcia (2008), Czarna Kokarda (2008), Białe Szepty (2008), City 1. Antologia Polskich Opowiadań Grozy (2009), 13 Ran (2012), Dziedzictwo Manitou (2013), Gorefikacje (2013),Metoda Schlegmachera i inne opowiadania (2013), Zombiefilia (2013). Do českého prostoru vstoupil povídkou Váza, otištěnou v prvním čísle časopisu Howard.

Radecki je ve svém živlu v krutých, bolestivých a krvavých vodách realistického gore horroru-thrilleru, kde bolest opravdu bolí, krev teče proudem a kosti praskají v rytmu úderů různými předměty. K jeho cti je třeba říci, že se mu zdárně daří svým příběhům, kromě již zmíněných tradičních a žánro-tvůrčích propriet, vtiskávat i smyslnější, mnohdy až filosofující obsah, o čemž se můžete přesvědčit například v jeho povídce Chuť lásky z antologie Třináctá hodina (2013).

  • In: Třináctá hodina


WebArchiv - archiv českého webu