autor » Anthony O'Neill
foto autora
10 nejlépe hodnocených

Anthony O'Neill

pohlaví: muž

Život: * 16.05.1964

Národnost: australská

odkazy: 1x [wikipedie], 10x [info], 1x [web], 2x [rozhovor]

Australan Anthony O'Neill, skladník, zaměstnanec videopůjčovny, bankovní úředník, pojišťovací agent a nyní na plný úvazek spisovatel, žije v Edinburghu. V hlavním městě Skotska se usadil s cílem poznat inspirace svých literárních vzorů Roberta Louise Stevensona a Arthura Conana Doyla.
V prvotině Scheherazade (2001) si potměšile pohrál s arabským folklorem – proslulé hrdince Pohádek tisíce a jedné noci po několika letech opět hrozí, že bude o hlavu kratší, a tak se znovu zachraňuje usilovným vyprávěním… Druhý O’Neillův román The Lamplighter (2003) je už plně zasvěcen stínohře zanedbaných čtvrtí skotské metropole v duchu romantika Stevensona. I následující román The Empire of Eternity (2006), zasazený do časů Napoleonova egyptského tažení, má skotského vypravěče, který líčí císařovo posedlé pátrání po tajemství nesmrtelnosti. Vrcholem autorových výbojů na poli literárního krváku je kniha The Unscratchables (2009), detektivní parodie se společenskokri­tickým přesahem, v níž se úlohy strážců zákona ujali bullteriér se siamskou kočkou.
Talent plně se pohroužit do zápletek slavných děl a vynořovat se odtamtud s nečekaně bizarními úlovky – příznačný i pro měsíční thriller The Dark Side (2016) pojatý ve stylu noir – prokazuje O’Neill rovněž v románové novince Dr. Jekyll and Mr. Seek (2017). S rouhavou poklonou milovanému Stevensonovi v ní rozvíjí případ podivné identity lidumila Jekylla sedm let poté, co podle klasika dokonal v jednom těle se zloduchem Hydem.

Zdroj: https://www.leda.cz/index.php



WebArchiv - archiv českého webu