kniha » Svět podle Prota / Na světelném paprsku
chce si přečíst 5 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 17
hodnotilo: 25
86%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Fantasya.cz
Svět podle Prota / Na světelném paprsku Více vydání = více obálek.

Gene Brewer

Svět podle Prota / Na světelném paprsku

série: K-PAX
díl v sérii:

Tento svazek obsahuje díla vydaná samostatně: Svět podle Prota, Na světelném paprsku

Kategorie: sci-fi - omnibus

originální název: K-PAX / On a Beam of Light

vydání: Knižní klub (web) 2008; Knižní klub (web) 2015

odkazy: 2x [recenze], 1x [film]


Komentáře:
stimílek  | ***** 26.12.2010 08:50

Vynikající film, vynikající kniha. Snad poprvé se mi stalo, že jsem viděl dřív film, než četl knihu. Obojí je naprosto originální a dechberoucí. V knize se víc dozvíme nejen o protovi, ale i o ostatních postavách, zejména o doktorovi, který se mimochodem v knize jmenuje gene brewer. Kniha vás víc než film přikloní k teorii, že prot je MZ (ET), film si s námi v tomto směru více pohrával. Kniha jde samozřejmě více do hloubky, film na druhou stranu měl některé okamžiky silněji vypointované, emocionálněji pojaté. To je ale dáno osobou vypravěče a jejím akademickým přístupem. Vřele doporučuji všem a hurá do druhého dílu. Podle počtu zdejších hodnocení zatím nedoceněná kniha. Druhá část – Na světelném paprsku – vypráví o „návratu“ prota z K-PAXu. Předvede nám dokonce svůj způsob cestování v přímém přenosu! v televizi, ovšem kniha nás kupodivu od prota, coby ET odvádí a autor se více orientuje na osud a hlavně minulost lidské části hlavního hrdiny. Výsledkem je cosi jako jeho uzdravení. Četlo se mi to tak dobře, jako už dlouho žádná jiná kniha. Přečtěte si ji také.

honajz  | *** 13.04.2015 18:41

Souhlas s Viki9. Čte se to dobře, příběh jede, i když časem člověk zjistí, že ty pozemské problémy a postavy mu přijdou nezajímavé a jen čeká na další sezení s protem. Největší problém mi však přijde v samotném utopistickém světě. Vážně by někoho bavilo žít ve světě bez rodičů, příbuzných, bratrů a sester? Kde jsou nějaké rodinné vazby zbytečné a každý si žije jen sám za sebe? Svět, kde se baští zelenina, sex nikoho nebaví, protože bolí, a co člověk chce, to si prostě někde vezme – takový reálný socialismus v praxi. On si ten popis často i odporuje – lidé na K-PAX odpočívají, spí, jedí, cestují, tak kurnik, kde se tam vzaly a kdo je spravuje ty knihovny a různá další místa, kam lze zajít a vzdělávat se? Zkrátka mi ten svět časem přestal připadat nějak soudržný, a skutečně mne jeho popis stále více otravoval. Na světelném paprsku už jsem nečetl.

Laxik  | ***1/2 31.08.2016 15:13

Nejenže bych řekl, že je film lepší než kniha, ale troufám si tvrdit, že jsem si knihu užil hlavně díky výbornému filmu. Na světelném paprsku jsem nečetl, i když jsem zvědavý, protože pro mě celý příběh končí odchodem prota tehdy okolo půlnoci.



WebArchiv - archiv českého webu