kniha » Pod tíhou tajemna
má v knihovně 4
hodnotilo: 1
60%
Pod tíhou tajemna

John Buchan

Pod tíhou tajemna

Kategorie: fantaskní - detektivní

originální název: The Dancing Floor
originál vyšel: 1926

vydání: Sfinx 1928


Informace / Anotace ke knize: Pod tíhou tajemna

Jde o rozpracovanou povídku Basilissa z publikace Dům moci.
První polovina tohoto románu se odehrává převážně v Anglii před a po první světové válce a druhá polovina na řeckém ostrově Plakos.
Edward Leithen je špičkový právník, který je představen mladému a pohlednému Vernonu Milburnovi, se kterým se spřátelí. Milburne prozrazuje, že od dětství má každoročně opakující se sen, ve kterém se objevuje neznámá hrozba, která je každým rokem bíž a blíž.
V roce, kdy má hrozba nastat, se oba přátelé ocitnou na řeckém ostrově Plakos, kde musí zachránit krásnou Koré Arabinovou před pověrčivými ostrovany. Kora totiž zdědila Plakos po svém otci, kterého místní lidé nenáviděli. Jejich pověrčivost vede k svalování viny za všechny své neduhy a nezdary na Koru, kterou chtějí zabít jako čarodějnice tím, že zapálí její zámek.
Jak je tomu často u Buchanových románů, knihu lze číst jak jako dobrodružný příběh, tak jako ilustraci jeho myšlenek na dané téma. V tomto případě je tématem střet pohanství a křesťanství, podobnosti mezi nimi, jak bylo starší náboženství převedeno do novějšího a pod.

::::::::::Převzato z webu xTrance.info::::::::::


 



WebArchiv - archiv českého webu