kniha » Ostrov Duma Key
v Top10 1 | chce si přečíst 4 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 51
hodnotilo: 56
82%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Minotaur
Ostrov Duma Key Více vydání = více obálek.

Stephen King

Ostrov Duma Key

Kniha vyšla i pod názvem:
Duma Key
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: sci-fi - horor

originální název: Duma Key
originál vyšel: 22/01/2008

vydání: Beta (web) 2008; Ikar (SK) (web) 2008; Beta (web) 2019

odkazy: 3x [recenze]


Komentáře:
KainIX  | ****1/2 22.12.2008 16:42

Tato kniha mne velmi mile překvapila a to jak místem, kde se odehrává (tropický ostrov Duma Key je opravdu změnou po spoustě příběhů z Maine a Castlerocku), hlavním hrdinou Edgarem, který je hlavně vylíčen jako malíř (taky změna proti několika knihám, kde byl hlavní hrdina spisovatel) a v neposlední řadě zápletkou. Charaktery postav jsou velmi snadno uvěřitelné, jak už bývá u Kinga zvykem, a tak není problém se do knihy začíst, právě naopak, problém je se od ní odtrhnout. King nám zde maluje obraz hýřící nádhernými barvami, na který by se chtěl člověk dívat pořád. Jedinou slabinu knihy vidím v konci příběhu, který rozhodně mohl být více vygradován. I tak se ale jedná o vynikající knihu, kterou můžu vřele doporučit.

BoredSeal  | **** 30.05.2009 17:54

Od Srdce v Atlantidě asi nejlepší knížka od Kinga a překvapivě připomínající atmosféru jeho starších legendárních knih z 80. let. Je to hodně čtivá, napínavá záležitost, objevují se v tom Kingova stigmata poslední doby – autohavárie, tvůrčí proces, stáří, očekávání smrti, ale uchopil to tentokrát velmi povedeně, aniž by terorizoval čtenáře. Jen mě lehce otrávilo lehce pitomé abstraktní finále, kde se postavy vypořádávají se zlem – jako kdyby to k těm prvním 80% ani nepatřilo.

avatar2  | **** 10.05.2010 22:43

Klasický pozdní King. Nečekejte žádnou extra akci, hory krve nebo kvanta postav. Zkušenému spisovateli stačí ostrůvek kde věci nejsou v pořádku a správným způsobem senzitivní jedinec. Stejně jako v předchozách kingovkách posledních let i tady je to hodně o traumatech, depresích a ztrátách. King nám zkrátka stárne. Ale stále umí vykouzlit správně atmosférické drama a věrohodné postavy na které se těšíte. Až se člověku vkrádá na mysl že by se King vlastně obešel i bez těch nadpřírozených prvků, jako by tam občas byly trochu navíc. Tím nemyslím nejviditelnější téma knihy (obrazy), ale boje s nemrtvými v závěru.

The_Star_Rover  | **** 24.06.2010 21:51

Tato Kingovka mi udělala celkem radost, byl jsem velmi mile překvapen tím, že se příběh odehrává na exotickém ostrově a ne v Castle Rocku/Derry… Je to jako kdybyste si vyrazily na dovolenou… na velmi povedenou dovolenou. Tempo knihy pozvolna graduje a připravuje nás na závěr, který mohl být lepší, což je snad jediná slabina knihy. Příběh je vyprávěn z pohledu hlavního hrdiny a dokonale vás vtáhne do děje. Takže já doufám, že i další Kingovo knihy budou alepoň stejně zdařilé jako tato.

Speedemon  | ***1/2 22.05.2011 13:07

Sice to není Kingovo nejzdařilejší dílo, je však příjemné sledovat jak zmrzačený umělec na tropickém ostrově odkrývá jedno tajemství za druhým. Jak už je u Kinga zvykem, zlo je spíše plíživé a naplno udeří až v závěru, který ač není nejpovedenější, mohl být i horší. A to je u Kinga důležité. Ten kdo netuší, že je toto jedna z nových knih, možná to ani nezjistí. Má to takovou správnou jiskru. V záplavě jeho děl se však najde dost knih lepších. Na druhou stranu i horších :)

Madam Brbla  | **** 03.04.2015 14:43

Tímto románem jsem si jen potvrdila, že jak stárnu, Kingovy práce jsou pro mě čím dál zajímavější z lidského hlediska: působí na mě různé úvahy o komplikovaných životních situacích, postřehy založené často na vlastních zkušenostech, vnoření do psychiky hrdinů, (ne)zvládání svých démonů. Tyhle pro autora už typické vivisekce charakterů mě prostě baví víc a víc. Zároveň však na mě ztrácí vliv hororová složka příběhů, strach zůstal kdesi zapomenut a finále, kdy se většinou se zlem fyzicky bojuje, nebývají očekávaným vyvrcholením, ale pouhou nezbytností.
Užila jsem si s Edgarem Freemantlem jeho rekonvalescenci na floridském ostrově Duma Key, fascinovaně pozorovala jeho kulhavé kroky „druhým životem“, ocenila, jak se King uměl vžít i do jiného řemesla (umění), než spisovatelského. Znepokojivé náznaky o čemsi zkaženém v Edgarově novém bydlišti a odhalování pohnuté minulosti obyvatel ostrova bylo vítaným kořením, leč čím konkrétnější podobu zlo nabývalo, tím méně děsilo. Závěrečný střet pro mě tedy postrádal grády, nebudu ovšem tvrdit, že bych se u něj nudila. Akčnější scény holt působily na čtenářku, jakou jsem byla před 10-ti a více lety, momentálně už kladné body nepřihrály. Přelouskat těch 550 stran plných šumění moře a práce s barvami mi trvalo necelých pět dní, přesněji příjemných večerů, prokládaných chvílemi smutku i trochou mrazení v zádech. Jako bonus se ve mně po dlouhé době probudila touha sednout s tužkou a skicákem, nakreslit něco ze sebe a pro sebe, žádné vynucené pracovní srajdy.
Určitě bych knihu nezařadila do Kingovy TOP5 a možná by se nevešla ani do TOP10, některé její detaily mě zkrátka docela neuspokojily (nebudu konkrétní kvůli spoilerům), ale rozhodně mě návštěva ostrova Duma Key nezklamala. 79%



WebArchiv - archiv českého webu