kniha » Felidae
má v knihovně 1
hodnotilo: 4
73%
Felidae Více vydání = více obálek.

Akif Pirinçci

Felidae

série: Případy kočičího detektiva Francise
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy

originální název: Felidae.
originál vyšel: 1989

vydání: Pragma (web) 2005; Argo (web) 2008

odkazy: 1x [info]


Komentáře:
trudoš  | **1/2 24.01.2018 23:54

Jak měla Felidae fajn začátek, tak to poměrně záhy začala být nuda. Přibližně do poloviny jsem se ještě držel, pak už mi přišlo, že autor děj cíleně natahuje, přičemž to nemělo jiného smyslu, než uhrát vyšší počet stran, aniž by si to zápletka zasloužila. A přiznám se, že sledování kocouřích snů mě moc nebralo a už vůbec ne v momentě, kdy se ukázalo, jak moc jsou klíčové pro rozřešení detektivní linie. Takový pátrač za moc nestojí, když musí neustále čekat na zásah shůry.
Nerad bych však knize ubíral na informační hodnotě. Akif Pirinçci má kočky hodně dobře zvládnuté a povedeně podsouvá čtenáři různé poznatky o smyslu jejich různorodého chování. V tomhle bodě však příběhu podle mě ubližují fantaskní motivy, které vyprávění odchylují od reality. Člověk tak musí brát s nadsázkou jedno i druhé a pak už je to jen o tom, zda mu sedne spisovatelův literární styl, nebo jej naopak začne štvát. Já bohužel jeho smyslu pro humor nepropadl a tak jsem dějovou linii spíš protrpěl, než nadšeně přijal.

BorgDog  | ****1/2 03.07.2018 00:46

Varování na úvod: Tato kniha není pro děti – tedy pokud jim nechcete obohatit slovník o pár peprných výrazů a spánek o několik ošklivých nočních můr. Kočičí detektiv Francis řeší záhadnou sérii brutálních kočičích vražd – jenže namísto rozverné bajky jako by knihu napsal spíše E.A. Poe, Lovecraft nebo Neil Gaman. Francis je inteligentní, vtipný, ale poněkud cynický skeptik, jehož úvahy o lidech i světě jsou dosti často nelichotivé. Styl v ich formě osciluje na pomezí gotického románu, detektivky drsné školy a hororu. Případ se postupně stává zamotanějším a stále ponurejším. Nechybí v něm zapomenuté katakomby, šílený vědec provádějící kruté pokusy na kočkách, nebo kočičí sekta nenávidící lidi. Kdo je tajemný Prorok Claudandus? Podle čeho si vrah vybírá oběti, a jak dlouho jeho řádění už vlastně trvá? Co je cílem? Otázky i mrtvoly přibývají, temnota houstne a Francis začíná tušit, že za vyřešení této záhady zaplatí hroznou cenu. Možná i vlastním životem…

Německy píšící spisovatel tureckého původu má kočky dokonale odpozorované (nechybí poznámkový aparát na konci), a jeho práce s popisy i temnou atmosférou je příkladná. Detektivní stránka je slabší – identitu vraha většina čtenářů vytuší někde ve druhé polovině, navíc určité logické chyby (kam zmizela Preteriova mrtvola?) nejsou vysvětleny – přesto je záhada vystavěna uspokojivě. Zúčtování v hořícím domě a Claudandova vize budoucnosti mrazí v kostech, stejně jako evidentní odkazy na jisté doby německé minulosti. Není celkem divu, že „Felidae“ byla v Německu bestsellerem, a mimochodem, dodnes vyšlo už sedm pokračování (česky však pouze jediné). Český překlad mi přišel místy problematický (ne, Hermann bych opravdu nepřeložil jako Heřman…), ale rovněž vyhovující.

„Felidae“ není dokonalá kniha, ale nepodobá se bezmála ničemu, co jsem zatím měl možnost číst. Pro všechny „votvíráky“ (kočičích konzerv) je to bezmála povinnost.

P.S.: Podle knihy byl v Německu v roce 1994 natočen stejnojmenný animovaný film. K vidění na YouTube, i v angličtině.



WebArchiv - archiv českého webu