kniha » Past v čase
chce si přečíst 3 | má v knihovně 26
hodnotilo: 14
75%
Koupit knihu:
Minotaur
Past v čase

Henry Kuttner

Past v čase

Kategorie: sci-fi - povídková sbírka

vydání: Epocha (web) 2008

odkazy: 2x [recenze]


Komentáře:
Gaarq  | ** 25.02.2009 21:08

pokud „čarovný svět HK“ byla sbírka extra vergine, pak „past v čase“ je už pouhý rafiňák. titulní novelka je tuctový dobrodružný příběh a ostatním povídkách schází hravost, nadhled i jiskřivý humor, který bych u kuttnera čekal. povětšinou působí trapně a vyčpěle. úplně se v těchto povídkách vytratila nadčasovost; pokud jsou v povídkách nějaké zajímavé nápady (např. podivní nájemníci), pak jsou zahrabány ve veteši zbytečně mnoha slov a dnes už obtížně stravitelném žargonu sci-fi let padesátých. a to jsem se tak těšil…

Cityman  | **** 13.07.2010 23:42

Po přečtení komentáře od Gaarqa a po dočtení Čarovného světa, kdy jsem měl v plánu pokračovat touto sbírkou, mě přepadli obavy, že to bude takové jak to líčí právě Gaarq a byl jsem navážkách zda po již zakoupené knize vůbec sáhnout abych si nezkazil chuť. Po přečtení Pasti v čase mohu jednoznačně říci, že ty obavy byli liché a můj postoj k této sbírce je zcela odlišný od toho Gaarqova a ačkoliv tak jako ostatně prakticky v každé sbírce i v téhle jsem našel povídky, které mě až tak neoslovili nebo jsem jim narovinu prostě neporozuměl, rozhodně je dle mého názoru minimálně srovnatelná s Čarovným světem. Určitě se nenechte odradit komentářem Gaarqa, nic tedy proti jinému názoru, přišli by jste ale rozhodně o velmi zajímavou a kompaktní sbírku povídek tohoto vynikajícího autora.

Hanuman  | **** 10.01.2015 12:36

To čo za bludy tu Gaarg napísal?! Tak buď je naozaj extrémne náročný alebo len nemá vkus… :) asi toľko. Kuttner je vynikajúci poviedkár. Jeden z najlepších zlatého veku science fiction. A podľa mňa tak trochu aj nedocenený. A táto zbierka predstavuje pekný prierez jeho tvorbou. Možno nie sú všetky geniálne, ale objektívne – každá jedna je dobrá. A nápady, tie nápady! Preto si myslím, že Kuttner je nedocenený autor…

k jednotlivým poviedkam:

najdlhšia titulná „Past v čase“ je typický produkt pulpovej science fiction. Dobrodružná poviedka, v ktorej máme krásne ženy, neohrozeného hrdinu, odporného „prohnaného“ záporáka, rôzne monštrá, cesty v čase a samozrejme boj o osud ľudstva, bude na jedného pôsobiť prekonano až lacno a druhý sa zas bude kráľovsky baviť. To už záleží na osobných preferenciách.

„Byl jednou jeden trpaslík“ je humorná fantasy. Nič prevratné, ale funguje to a zasmejete sa.

„Slepá ulička“ zaujme predovšetkým svojou pointou, ale tiež nič excelentné.

už z iného súdka je „Šok“. Veľmi zaujímavá a originálna poviedka. Toto bol šok.

„Bytová krize“ je druhá a posledná fantasy poviedka v zbierke. Je veľmi milá a nenútene vtipná.

„Linka do zítřka“ predstavuje námet obľúbenej témy ciest časom. Ale nebol by to Kuttner, keby tu nevložil niečo zo svojej autorskej invencie.

„Co potřebujete“ je vynikajúci príbeh o nevšednom prístroji, ktorý môže slúžiť ľudstvu len ak je v správnych rukách, alebo hodilo by sa skôr povedať, že aj tá najušľachtilejšia idea dopadne zle ak sa jej nakoniec chopí parchant?

„Kamufláž“ je jedným z vrcholov zbierky. Originálne, zaujímavé a ako stvorené do nejakej reprezentatívnej antológie. Toto by sa hodilo aj sfilmovať! Nazval by som to aj jeden mozog (doslova) vs parta vesmírnych pirátov :)

„Zkušební pilot“ je desivá dystopická vízia budúcnosti a ako inak – opäť nevšedná!

„Nebesa se řítí“ majú parádnu depresívnu atmosféru a zaujímavé nápady, ale tak trochu poviedka vyšumí do stratena.

„Šílené tušení“ by som dal ako povinné čítanie pre psychiatrov :) Pretože nie všetky halucinácie, ktorými trpíte musia byť spôsobené poruchou. (Nehovorím z vlastnej skúsenosti :D) Super poviedka.

„Doma je lovec“ je excelentný kúsok. Tak svojská a čtivá poviedka! Autor nám predstavuje mimoriadne zvláštnu spoločnosť buržujov :D budúcnosti inšpirovanú lovcami lebiek. Crazy. Čo dodať? Aha, – perfektná poviedka.

„Dvouruký stroj“ považujem za kvalitatívny absolútny vrchol zbierky. Symbolicky je aj radená nakoniec. Dobre a svižne napísané, to už je štandard, ale skutočne dobrá sci-fi vyžaduje aj zaujímavý nápad a peknú myšlienku. Ani to nechýba. A k tomu si pridajte nádherné posolstvo o ľudskosti. Vo svete, kedy je morálka posudzovaná úplne inak a strážcom zákona je stroj…



WebArchiv - archiv českého webu