kniha » Božská invaze
chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 32
hodnotilo: 23
80%
Koupit knihu:
Minotaur
Božská invaze

Philip K. Dick

Božská invaze

série: Valis
díl v sérii: 2

Kategorie: fantasy - sci-fi

originální název: The Divine Invasion
originál vyšel: 06/1981

vydání: Argo (web) 2008

odkazy: 1x [ukázka], 1x [rozhovor], 4x [recenze]


Komentáře:
BlackDawn  | ****1/2 07.06.2010 19:08

Kniha ,která nepřímo navazuje na Valis, již nesleduje náboženské otázky a dogmata všeobecně,ale zaměřuje se na konkrétní situaci.200 let po Valisu sledujeme osudy Herba Ashera a jeho přítele Eliase. Herb je coby kolonista na cizí planetě „navezen“ do pokusu o návrat boha Jáha do soustavy Sol, aby mohl porazit zlo v podobě padlého „zlouna“ Beliála. Musí se oženit s umírající kolonistkou a propašovat jí a její nenarozené dítě(z mrtvých vstalého boha) na zem, kde má proběhnout rozhodující bitva mezi dobrem a zlem. Musím říct, že se knížka čte mnohem lépe než Valis. Dokonce i postavy my byly celkem sympatické,jediné co mě trochu rozhodilo, bylo že kniha která má 251 stránek vyvrcholí vlastně jednou větou. Nicméně náboženství je omezené na minimum,většinou o povrchnosti jednání lidí. Malý příklad jak získat známou zpěvačku pro legátství(komu­nismus)a ne pro náboženství : Proč si jí nevezmeš stranou a neřekneš jí, že až jednou poletí na koncert, ta vyfintěná nóbl raketka, kterou řídí, pěkně vybuchne? Bulkowský zasmušile řekl: Protože se k ní kardinál dostal první. Už jí dal na vědomí, že jestli do svého života nepřijme sladkého Ježíše, neujde dichloridům. Je to příjemné, místy až veselé čtení o neveselých stránkách lidské společnosti, o pokrytectví a honu za hmotnými statky. Každopádně vzhledem k formě, je knížka vhodná i pro začínají čtenáře P.K.Dicka.

Dilvermoon  | ****1/2 09.11.2011 23:15

Přiznám se, že první díl Božské trilogie, Valis, jsem vynechal. Bylo mi řečeno, že se jedná o dílo plné náboženství a teologických disputací, přičemž ani jednomu neholduju. Místo toho jsem přečetl jeho první verzi, Rádio Svobodný Albemut a pak rovnou na Božskou invazi (návaznost velmi volná) a ta se ukázala být srozumitelnou. Dick je zkrátka Dick a když přistoupíte na jeho hru, tak odměna se dostaví. Sice jsem se párkrát v rozhovorech skoro ztratil, nicméně právě jen skoro a pocit nepochopení byl velmi řídký.

Bůh Jahve se vrací z vyhnanství zpět na Zemi, aby vypudil démona zla, Beliála. Nečekejte dramatické střety gigantických sil, při kterých hyne lidstvo po miliónech. To ani náznakem. Příběh je to naopak dost komorní, postavy, které jsou zcela hmotné, řeší již zmíněné teologické otázky a myslím, že málokoho vnímavého to může nechat lhostejným, ať už souhlasí nebo ne. Klasicky ty po mě kamenem, já po tobě chlebem (ostře nesouhlasím) nebo třeba, že je lepší skutečný svět plný bolesti před fiktivním, který je rájem na zemi…. No, možná, že dám Valisu přece jen šanci.



WebArchiv - archiv českého webu