kniha » Jméno větru II
chce si přečíst 5 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 44
hodnotilo: 87
90%
Jméno větru II

Patrick Rothfuss

Jméno větru II

série: Kronika Královraha
díl v sérii: 1

Tato kniha je částí i jiných knih: Jméno větru

Kategorie: fantasy - pro děti a mládež

originální název: The Name of the Wind
originál vyšel: 2007

vydání: Argo (web), Triton (web) 2008

odkazy: 1x [ukázka], 1x [recenze]


Komentáře:
Majkl  | **** 22.09.2009 16:17

Kronika Královraha. Vskutku zaujímavý názov pre fantasy sériu. Jej prvá (v SK jedna, v CZ dve) kniha (a bohužiaľ zatiaľ jediná preložená do češtiny) s menom Jméno větru rozpráva príbeh o hostinskom Kotem, narodený ako Kwothe. Muž, o ktorom si niektorí myslia, že nikdy nebol. Do jeho hostinca prichádza Kronikár, ktorý si zapíše jeho život – od mladosti s rodičmi u kočovníkov, ich nečakanú stratu a život, až kým nepríde na Univerzitu. Príbeh sa odvíja v minulosti, cez Kwotheho spomienky spoznáme jeho ťažký život, prvú lásku (tu možno pripomenie nám chlapom situáciu, kedy sme sa nevedeli odhodlať pobozkať dievča :)), život na Univerzite – úspechy aj nezdary, krásne chvíle aj bičovanie. Musím pochváliť zaujímavú mágiu (sympatiu) spojenú s menovaním vecí či spájaním na základe podobnosti a presunom energie. Kniha sa mi už od začiatku páčila. Z prvých stránok na mňa dýchol… (vietor nie :)) pocit, že táto kniha bude niečím výnimočným. Nuž, trošku ma oblafol autorov pútavý štýl, najsilnejší práve v dialógoch. Čakal som trošku viac než „len“ pútavý príbeh nadaného chlapca, ktorý vzdoruje nepriazni osudu a nepriateľov (ktorých si na Univerzite rýchlo vytvorí). Chcel som niečo zložitejšie než dobre napísaný, pútavý no jednoduchší príbeh. Avšak… moje sklamanie nie je veľké, pretože toto je len začiatok. Kniha nenudí, hoci pútavosť niekedy zakolíše. Postava Kwotheho je veľmi pekne vykreslená a v nej vidím obrovský potenciál do ďalšieho dielu (dvoch…). Som zvedavý, čo sa neskôr stane – čo viedlo k menu Kráľovrah, čo viedlo k tomu, že sa uchýlil do hostinca a stiahol sa do ústrania, kde na toho veľkého muža pomaly sadá prach. A takisto dúfam, že sa aj v súčasnosti niečo stane – pripomenutie z minulosti, starí nepriatelia a pod., nech sa poprepája minulosť so súčasnosťou. Prvá kniha má zatiaľ zaslúžené 4*.

Frozenstain  | **** 18.10.2011 16:09

U mě přetrvávají rozporuplné pocity z první části, dokonce bych řekl, že první část byla trochu zdařilejší. Je to jednoduchý, lineární a předvídatelný příběh. Kwothe se buďto honí za penězmi, o které stejně hned zase přijde, a nebo hledá Denu,Deinu,Di­ane,Diagne „dosaď si, co chceš“, kterou nenachází a když si náhodou najde ona jeho, tak se to vždycky nějak zvrtne. Minimum akce, minimum napětí a v druhém části prvního dílu bohužel i mnohem méně „emocí“. Styl autora je poutavý a dialogy čtivé, to ale u mě věc moc nezachrání. 70%.

Vlask  | **** 30.06.2013 13:34

Zatím jsem se dostal jen k druhému dílu – dá se to číst zdá se i na přeskáčku. Kniha mi nejvíce připomíná čtivo pro děti – mladý sirotek genius bez peněz ve velkém městě se snaží uživit, vzdělat a zjistit víc o vrazích svých rodičů. To vše za přítomnosti první lásky, která má také do kapes hluboko. Sympatii si autor získává silným syndromem popelky a kniha je tak pro starší čtenáře silně převídatelná, ovšem i dobře a hodně čitelně napsaná.

Polinius  | ***** 08.11.2018 21:06

Dávám tady ***** abych mohl v recenzi dalšího dílu patřičně snížit hodnocení. Autor je šikovný a v druhé části prvního dílu je vidět, že tu první část dal někomu přečíst a ten někdo mu poradil co všechno dělal špatně. :-)



WebArchiv - archiv českého webu