kniha » Poselství z vesmíru
v Top10 3 | chce si přečíst 1 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 93
hodnotilo: 54
82%
Poselství z vesmíru

Clifford D. Simak

Poselství z vesmíru

Kategorie: sci-fi - povídková sbírka

vydání: Albatros (web) 1990


Komentáře:
Rooz  | ***** 11.05.2006 00:58

Tak tohle je má nejoblíbenější sbírka povídek. Autorem je kdo jiný, než můj nejoblíbenější spisovatel. A aby těch nej nebylo málo, tak první povídka týhle sbírky je taky moje nejoblíbenější. Jmenuje se Přistěhovalec a je o tom, jak se vyvolení dostanou do ráje. Nebo se snad dostanou někam jinam? Projekt Kelly, jedna ze slabších povídek, aneb podmaní si mimozemšťané lidstvo? Pokud ano, tak jak? Povídka Soused je nádherně uvolňující a poklidně plyne k poklidnému závěru. Smutkem opilý je veselá povídka o smutných věcech. Aspoň myslim, že to tak je, budu si ji muset přečíst po letech znovu, na rozdíl od Přistěhovalce ji nemám přečtenu šestkrát… Smrt v domě je další Simakova pecka – tedy z mého pohledu a je to asi druhá nejlepší povídka sbírky. Povídka Dvojník je naproti tomu nejslabší, moc se nepovedla. Je temnější a méně barvitá, než ostatní. Všechny pasti Země je robotická povídka, ale ne tak, jak je známe od Asimova. Simakovi roboti jsou více lidští a oduševnělejší než ti Isaacovi, řekl bych. Asimovovi roboti jsou zase více jako roboti…

Tua  | *** 22.05.2011 18:24

Přiznám se, že soubor povídek mě nijak zvlášť neoslnil. Nejsou sice špatné, ani bez nápadu, ale od autora geniálního románu Město, jsem zkrátka čekal něco víc. To je ta potíž s Velkým očekáváním.

stimílek  | ***** 30.08.2020 10:20

Krásné čtení, kterým jsem se v roce 1990 seznámil s panem Simakem. Ideální čtení na seznámení s autorem. Simakův poklidný pozitivní vesmír v celé své kráse. Kromě literárního obsahu je nutnou vyzdvihnout parádní ilustrace od Teodora Rotrekla.

jasonix  | ***** 24.03.2021 19:06

Rád se vracím k dávným láskám. Edice KOD byla určená spíš dospívajícím klukům, ale urodily se v ní i vynikající kousky. Tohle je jeden z nich. Povídky tématicky pestré, spojuje je vysoká kvalita, myšlenková hloubka a specifická Simakova poetika. Nebývalé pochopení pro pocity osamělosti a úzkosti, ať už jsou jejich nositeli lidští ztroskotanci, roboti či dokonce mimozemské entity. Potkáme tu sice nejstrašnější zabijácké monstrum v galaxii, ale i to má jako hlavní zbraň lidské emoce, iluze a sny. Simak je skvělý vypravěč a vynikající psycholog (a taky robopsycholog a xenopsycholog). I po víc než 30 letech od prvního čtení je pro mě Poselství z vesmíru Novým zákonem klasické sci-fi.



WebArchiv - archiv českého webu