kniha » Město
v Top10 20 | chce si přečíst 9 | chce mít v knihovně 4 | má v knihovně 108
hodnotilo: 128
88%
Koupit knihu:
Fantasya.cz
Město Více vydání = více obálek.

Clifford D. Simak

Město

Tento svazek obsahuje díla vydaná samostatně: Když ještě žili lidé...

Kategorie: sci-fi - povídková sbírka

originální název: City (pozměněné a rozšířené vydání)
originál vyšel: 1981

vydání: Odeon 1992; Laser-books (web) 2013

odkazy: 5x [recenze]


Informace / Anotace ke knize: Město

viz vydání Orbis 1970 pod názvem „Když ještě žili lidé“, ještě bez Epilogu.
http://www.legie.info/kniha/11878-clifford-donald-simak-kdyz-jeste-zili-lide

Autorem pozměněné a rošířené vydání z roku 1981 – krom menších změn v samotném textu je přidána i nová povídka Epilog, sám autor k tomu v knize dopisuje také vysvětlující poznámku:
„… Epilog je příběh, který jsem nikdy nezamýšlel napsat. Pokud se mě týkalo, příběhy skončily kapitolou Jednoduchá metoda.
Když v roce 1971 zemřel John W. Campbell, rozhodla se skupina spisovatelů, kteří s ním spolupracovali od čtyřicátých let, že vydají na jeho počest jubilejní svazek. Tato kniha měla být sestavena z nových příběhů od autorů, kteří kdysi psali pro časopis Astounding, i když jeho jméno bylo před několika lety pozměněno na Analog. V povídkách pro jubilejní výtisk se autoři pokusili obnovit ducha a styl starého časopisu Astounding.
Protože všechny příběhy ze seriálu Město kromě jediného vyšly v časopise Astounding za Campbellova vedení, požádal mě Harry Harrison jako redaktor jubilejního svazku, abych napsal další povídku ze seriálu. Zjistil jsem, že se mi do toho nechce. Ta sága, říkal jsem si, je dokonale zaokrouhlený celek tak jak je, kromě toho jsem měl pochybnosti o tom, jak dalece bych byl schopen odvést dobrou práci na devátém příběhu Města po více než dvaceti letech, která uplynula od jejich sepsání. Koneckonců jsem věděl, jak dalece jsem se změnil jako spisovatel od toho mladšího muže, který psal ty povídky. Ale chtěl jsem Johnovi věnovat tuhle poslední povídku a věděl jsem, že jestli nějakou napíšu, bude to další povídka z Města. A tak jsem napsal Epilog…“


Příběh je rozdělen do osmi na sebe navazujících povídek. První z nich popisuje události na konci dvacátého století, kdy došlo k zániku měst, a seznamuje nás s rodinou Websterů, která spojuje všechny další příběhy. Postupně se z povídek dovídáme o agorafobii většiny členů této rodiny, která v jednom případě znamenala smrt velkého martského filozofa Juwaina těsně před dokončením jeho revoluční práce. O spoustu let později, v další povídce, se dozvíme o jiném Websterovi, který dal psům dar řeči a přispěl k jejich zcivilizování, o mutantu Joeovi, který pro změnu pomohl prodělat evoluci u mravenců, ze kterých se také postupem času stane vyspělá společnost. Také se objeví robot Jenkins, který se o psy bude starat když všichni lidé odejdou do „ráje“ na planetě Jupiter, a tak dále. Povídky tvoří jakousi ucelenou legendu, přičemž před každou z nich najdeme poznámky k dané povídce, které popisují psí výzkumy za účelem zjištění, zda mýtický Člověk je skutečně jen báje, či zda je na něm cosi pravdivého.

 

Externí odkazy:

[recenze] FantasyPlanet
[recenze] Knihozrout (Boris Hokr)
[recenze] Fantasya (Jan Nohovec)
[recenze] Sarden (Slíva)
[recenze] Fantasy Planet (Jan Michálek)



WebArchiv - archiv českého webu