kniha » Město
v Top10 20 | chce si přečíst 9 | chce mít v knihovně 4 | má v knihovně 108
hodnotilo: 128
88%
Město Více vydání = více obálek.

Clifford D. Simak

Město

Tento svazek obsahuje díla vydaná samostatně: Když ještě žili lidé...

Kategorie: sci-fi - povídková sbírka

originální název: City (pozměněné a rozšířené vydání)
originál vyšel: 1981

vydání: Odeon 1992; Laser-books (web) 2013

odkazy: 5x [recenze]


Komentáře:
Rooz  | ***** 21.10.2006 04:19

Jedna z mých nejoblíbenějších knih. Četl jsem ji dvakrát a i když to kouzlo, co má na první čtení, při druhém mizí, je přesto stále neopakovatelná. Jde v podstatě o sbírku povídek, kde každá následující je posunuta na časové ose dále do budoucnosti. Povídky jsou pak spojeny do celku intermezzy, kde psi uvažují nad tím, zda příběhy (vlastní povídky), které si vyprávějí, se skutečně kdy staly a zda bytost zvaná člověk vůbec kdy existovala. Někteří psi tomu nevěří a jiní ano… Osobně nemám rád \„scifi se zvířaty\“, ale tato kniha o zvířatech není…

biker11  | ***** 26.11.2007 12:24

úžasná kniha – na rozdiel od drvivej vedšiny kníh, len tak nevyfučí z hlavy, ale dlho tam po nej zostane stopa. Sú tam síce troška naivné kúsky( Helma prenášajúca myšlienky do písacieho stroja…) ale inak výborne opísaný „vývoj“ ľudstva a vlastne aj celej živej čsti Zeme. Veľmi Ľudská kniha, kde na počudovanie sú pravý „ľudia“ psy a roboti. Oplatí sa prečítať a hlavne sa nad ňuo zamyslieť. U mňa jasne v TOP

stimílek  | ***** 13.07.2009 19:13

Srdeční záležitost od mého nejmilovanějšího spisovatele. V osmi kapitolách a epilogu sledujeme vývoj lidstva v průběhu mnoha tisíců let. Kniha je plná zajímavých myšlenek. Některé autor jen lehce nahodí a zapomene na ně, jiné se prolínají celou knihou. Komentáře ke kapitolám jsou roztomile „psí“ a posouvají jednotlivé povídky i celou knihu o ještě o kus výše. Autor rozšiřuje humanismus i na roboty a psy, ikdyž například lidský a psí pohled na blechy je diametrálně odlišný. Časem jsou lidé zapomenuti, posláni na odpočinek a lidství je převzato do tlapek nejlepšího přítele člověka. Tuto knihu považuji za povinnou četbu nejen pro milovníky SF.

avatar2  | **** 03.12.2010 19:16

Velmi lidská kniha, ač je vlastně o lidech jen málo. Je vidět jak už ve zlaté éře sci-fi padesátých let šel každý z velkých autorů na věc po svém. Tam, kde se Clarke vyžíval v technice, Asimov v logice, tam Simak jen uvažuje nad vývojem života a inteligence po společenské a evoluční stránce. Má to něco do sebe, ale dnes se to už místy hůř čte.

Tua  | **** 11.03.2011 18:05

Ta kniha Město je opravdu dobrá. Začíná to jako obyčejné sci-fi, ale čím více postupuje budoucností vpřed, tím pohádkověji a fantastičtěji působí. Přitom přechody mezi jednotlivými etapami jsou plynulé a smysluplné. Potkávám mluvící zvířata, jako v Narnii, nebo na Malacandře, jsou zde tajemné věže kouzelníků s dveřmi do jiných světů, divocí roboti místo šikovných trpaslíků a skřítci, démoni. Daleko, předaleko za érou kosmických nadsvětelných letů (k čemu obcházet čínskou zeď, když najdeme dveře skrz?). Simak spojuje dohromady věci, které se mi zdály být stěží slučitelné. Ale je tu přítomné ještě něco – to neuchopitelné cosi s čím jsem se setkal už při čtení Weisse, Lindgrenové, nebo Jansonové. Snad je to víra (ačkoliv toto je čistě subjektivní interpretace), že vše na světě podléhá nějakému systému, jež neoperuje striktně s pojmy dobra a zla. Překladatel Kajdoš mluví o humanismu – že by to byl ten správný výraz? Nevím. Jediná výtka se týká poslední, dodatečně přiložené povídky. Snad měla nějaký hlubší nerozluštitelný význam pro autora, ale já bych jí klidně oželel.

SONP  | ***1/2 19.07.2015 20:03

Tvorbu velmistrů žánru scifi z 40. a 50. let minulého století zbožňuji a stejně tak i sci-fi díla se silným filosofickým poselstvím. A tak mne docela mrzí, proč mi vychvalované Simakovo Město tak docela nesedlo. Kniha přitom obsahuje řadu zajímavých zamyšlení nad vývojem lidské rasy od úprku z přeplněných měst, přes odosobnění lidstva a odchod do atmosféry plynných obrů až po převzetí naší planety mutanty a rasou vyšlechtěných inteligentních psů, kteří nám tak docela nerozumí. Simak vynalezl transhumanismus dávno předtím, než vůbec někdo toto slovo vyslovil. Jenže z literárního hlediska knize chybí něco, co bohužel k příjemnému čtení potřebuji – a to je děj. Takže přes všechny zajímavé myšlenky mne ke knize nic nepudilo a do čtení jsem se dokonce musel nutit s myšlenkou, že takto stěžejní dílo prostě přečíst musím. Na rozdíl od Asimovových a Clarkových klasik se žel k této klasice už asi nevrátím. 70%.

gan112  | ****1/2 03.09.2015 13:49

Podľa mňa je to skvelá kniha. Simakovi sa podarilo vytvoriť ucelený a zaujímavý svet s vlastnými pravidlami a navyše vysoko zaujímaví. Téma ľudského zmyslu života a jeho cesty naprieč budúcnosťou mi evokovalo Sterlingov Schizmatrix, takže som uchvátený že v dobe vzniku románu(?) vôbec niekomu napadli takéto námety (hovoriace psy, evolúcia, dalšie dimenzie, prevteľovanie…). K naprostej spokojnosti mi ale chýbalo dačo málo. Dielo podľa mňa nieje humanistické, skôr z neho cítiť bezvýchodiskovosť situácie ľudí, ktorý sa neustále zaplietajú v kruhu omylov. A to je ten najväčší problém. Na ľudstvo je nahliadané akoby zvrchu, a tým pádom nemôže samotný človek povedať že nejaké počínanie je dobré alebo zlé pre ľudstvo. Proste príliš ťažká téma knihy. A možno to nieje problém ale devíza. A keďže autor nemôže nadržiavať rase ľudí (inak by bola knižka nezaujímavá, na úrovní socialistického realizmu:), vyzdvihuje skôr negatívne črty ľudskosti. Tieto sa v deji síce evolučne odstránia ale žiaľ cesta to aj tak správna nieje.



WebArchiv - archiv českého webu