kniha » Ve stínu Saganamiho
chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 34 | antikvariát
hodnotilo: 33
90%
Koupit knihu:
Minotaur
Ve stínu Saganamiho

David Weber

Ve stínu Saganamiho

série: Saganami
díl v sérii: 1
kniha patří do světa: Svět Honor Harringtonové

Kategorie: sci-fi

originální název: The Shadow of Saganami
originál vyšel: 11/2004

vydání: Polaris (web) 2009

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
Hadati1  | ***** 06.04.2012 10:50

Weber má svůj svět velmi dobře promyšlený, proto je velice uvěřitelný. Kniha začíná vyprávěním o nových kadetech lodi Hexapuma, takže navodí pocit, že se příběh bude točit hlavně kolem nich. Jsou však jen dalšími z mnoha postav, kterým je v knize dán prostor.

V knize se dají vypozorovat tři hlavní dějové linie. První je dobrodružství posádky Hexapuma, druhou teroristické útoky „bojovníků za svobodu“ a třetí politické handrkování zástupců hvězdokupy Talbot. Postupně se do sebe začnou více prolínat.

Ačkoliv mi nevadí knihy s obšírnými popisy, v této knize to občas i na mě bylo moc. V první polovině knihy se toho moc neděje. Kadeti se učí, posádka Hexapumy si zvýká na svého kapitána a neustále se politikaří. Oživením jsou teroristické útoky několika nespokojenců, ale to nedokáže vyvážit zbytek děje. V druhé půlce už je to o něco lepší, tempo knihy se urychlí, i když se stále dá srovnávat s rychlostí jiných vleklých military sérií. V závěrečné čtvrtině už je kniha opravdu napínavá a vy jen čekáte, jak moc špatně to s hlavními hrdiny dopadne.

Není na škodu si před touto knihou přečíst některé povídkové sbírky pro lepší dokreslení postav. Zejména povídku Ve službách meče, kde je hlavní hrdinkou Abigail Hearnsová v hodnosti kadeta. Povídka Až se Vysočina propadne se týká Helen Zilwické. Série knih Koruna otroků a Pochodeň svobody se odvíjí kolem její rodiny – zejména kolem sestry Bery a otce Antona Zilwického. Žádnou z těchto povídek či knih nemusíte číst, abyste pochopili děj, ale v knize se na tyto příběhy odkazuje.



WebArchiv - archiv českého webu