kniha » Ardistanem do Džinistanu. Díl II.
hodnotilo: 2
70%
Ardistanem do Džinistanu. Díl II.

Karel May

Ardistanem do Džinistanu. Díl II.

Tento svazek obsahuje díla vydaná samostatně: Ardistan a Džinistan II., Ardistan a Džinistan III.

Kategorie: fantasy - utopie - fantaskní

originální název: Der 'Mir von Dschinnistan
jiný (obecně známý) název: Ardistan und Dschinnistan
originál vyšel: 1909

vydání: Šeba V. 1923


Informace / Anotace ke knize: Ardistanem do Džinistanu. Díl II.

Příběh začíná v Ikbálu v rezidenci Mary Durimeh, která dává Karovi úkolem vyrazit do Ardu, hlavního města Ardistanu, jednat o míru. Jako znamení dostává prsní štít ze zvláštní slitiny. Setkávají se s kmenem Usulů, urostlých, ale dobráckých lidí, a též s Pardálem, synem šejka Čobanů, který je na výzvědách proti Usulům. Usulové na ostrově vězní džirbaniho, neboli prašivce, protože má zcestné myšlenky. Kara dosáhne jeho osvobození a ve spolku s ním táhnou proti Čobanům, kteří chtějí Usuly napadnout. U soutěsky, kde má dojít k přemožení Čobanů, Kara poznává Abd el Fadla a jeho dceru Marhamé, kteří přicházejí z Džinistanu. Čobanové jsou lapeni, všichni kromě Pardála svolují ke smíru, Pardál mizí směrem k Ardistanu.

V Ardu jsou Kara s Halefem přijati u emíra a přemůžou jej slovem. Od té chvíle pod Karlovým vlivem objevuje svou světlou stranu. Odhalen je pokus o vraždu, za kterým stojí islámští představení a Pardál. Emír dává milost. Přistoupí na oslavu Vánoc křesťanskými obyvateli a je odměněn díky a vděčností, něco, co dříve při své hrůzovládě nepoznal. Pardál se nevzdává, vyláká emíra a Karu do pasti a zavleče je do města mrtvých, kde mají zhynout hlady. Kara však objeví skryté údolí se zásobami, které připravili džinistanští. Emír pod vlivem událostí definitivně obrátí.

Emír se vrací do hlavního města, je přivítán a zjišťuje, kolik spojenců ve městě má. Pardál je tlačen spojeneckými vojsky Usulů, Čobanů, džinistanců a věrných ardistanců k džebel Alláh, kde většina jeho vojska podlehne zkáze při výbuchu sopky. Zbytek Pardálových jednotek je zatlačen do pasti, kde zhynou, když se dle pověsti vrátí do koryta řeky voda. Emírové Džinistanu a Ardistanu uzavírají mír, Kara a Halef odjíždějí za dalším posláním.

 



WebArchiv - archiv českého webu