kniha » Sekera z bronzu, rouno ze zlata
v Top10 3 | chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 4 | má v knihovně 80
hodnotilo: 96
75%
Sekera z bronzu, rouno ze zlata Více vydání = více obálek.

Juraj Červenák

Sekera z bronzu, rouno ze zlata

Kniha vyšla i pod názvem:
Sekera z bronzu, rúno zo zlata
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: fantasy - hrdinská fantasy

originální název: Sekera z bronzu, rúno zo zlata
originál vyšel: 2009

vydání: Fantázia (web) 2008; Brokilon (web) 2009; Brokilon (web) 2009; Artis Omnis (web) 2014; Artis Omnis (web) 2014

odkazy: 1x [ukázka], 8x [recenze]


Komentáře:
Sirius  | *** 29.03.2009 09:53

Dneska v noci přišlo to, čeho jsem se obával od roku 2005/06 kdy jsem začal číst Ďurovy knihy. Stalo se vůbec poprvé, že mě nějaká kniha od tohoto slovenského barda zklamala. Postavy jsou málo vykreslené, vztah milenců málo propracovaný, vždyť ty už jsi Ďuro, stvořil daleko lepší milenecké páry. Záporáci jsou nudní, nezajímavý. Prostředí rovněž nezajímavé, děj rychle ubíhající, takže se rychle pročtete na poslední stránku a řeknete si: „A to má být všechno?“ To má být ten příběh, na jehož knižní vydání jsem čekal tak dlouho, příběh, který jsem tiše záviděl čtenářům ze Slovenska. Bohužel ano. A bohužel je na tom to psaní pro časopis příliš vidět. Na jednu stranu je si autor zaslouží pochvalu, protože se mu ten příběh povedlo narvat do takhle malého prostorou. Na straně druhé se však nemůžu zbavit pocitu zklamání, protože ten příběh je průměrný. Při srovnání s ostatními knihami se tahle propadne do Tartataru a nikdo si na ní nevzpomene. Což je škoda, protože ten nápad byl zajímavý. Doufám, Ďuro, že tohle zklamání mi vynahradí o Vánocích Kornel. Takhle mi z toho bohužel vychází rovných 50% ________Bivoj byl přece jen lepší, Roberte________ne­mohl jsme se zbavit dojmu, ale ta hadí bestie a způsob, jak jí obětovali mi strašně připomnělo Barbara Conana.

shpina  | ***1/2 19.05.2009 11:05

Z knihy je vidět rozsekání na několik (předpokládám 4) částí do časopisu. Děje se dere kupředu opravdu rychle a knihu jsem přečetl během volné neděle a skvěle se u ní pobavil. Bohužel vedle ostatních knih J.Č. opravdu chybí větší prokleslenost takřka všeho (postavy, prostředí…). Chápu, že roubovat tyto ‚lahůdky‘ do již napsaného příběhu by přineslo celou řadu komplilací a při vycházení po částech je kladen důraz převážně na čtivost. Škoda, dle mého soudu by se hravě vyrovnalo bohatýrské trilogii, takto jde ‚jen‘ o hodně nadprůměrné vlakové čtivo.

gorry  | ***1/2 11.08.2009 09:58

Zatím nejslabší Červenákova kniha. Na knize jde vidět, že je Červenák zvyklý psát vícedílné série, a proto je spousta částí nepopsaných a nevysvětlených. Jinak je děj takový, jaký je u Červenáka běžné-čtivý, plný mnoha bitev a sem tam nějaké to kouzlo nebo magický předmět či bytost, které zásadně ovlivní děj knihy. Pro mě 70%.

Gilbert  | ***1/2 14.08.2009 16:54

Akční, temný, čtivý. Takový je poslední Červeňákův román. Sice slabší v porovnání třeba s Bohatýrem, ale dle mého lepší než Bivoj – přišlo mi to jako Červenákův krátký návrat k Černokněžníkovi

SiriusChico  | **** 22.09.2009 22:58

Tak asi jsem divný. Jak jsem tak pročítal komentáře, tak jsem si všiml, že jsem asi jediný komu tahle kniha přijde jako to nejlepší, co Červenák napsal. Kniha je velmi čtivá a tenhle styl mi sedne opravdu nejlépe. Proti tomu byl Bivoj strašně těžkopádný a rozplizlý. No prostě je to oficiální jsem divný (anebo ne, divní jsou všichni ostatní :-P).

Svarec  | **** 14.11.2009 18:46

J. Červenák opět nezklamal a přinesl nám skvělou knihu, tentokráte, na rozdíl od jeho předchozích knih, odehrávající se mnohem dále v minulosti, konkrétně v době bronzové. Na téhle knize mě potěšilo mnoho věcí, z nich rozhodně nejvíce perfektní temná atmosféra a propracované prostředí, na kterém si dal autor opravdu záležet. Především atmosféra je opravdu bezútěšná a přiznám se místy jsem začal dokonce propadat depresím. Je tu ale pár nedostatků, které knihu srážejí do stínu Červenákových ostatních románů. Je to hlavně zcela viditelná časopisovost. Viditelné to je především na tom, že zhruba v polovině knihy mizí jeden záporák a objevuje se druhý. Jinak je ale Sekera z Bronzu pořád velice nadprůměrnou knihou a dokazuje, proč Červenák patří mezi tuzemskou špičku.

GeRony  | **** 20.07.2010 09:10

Na zaciatok musim priznat, ze mam Cervenakove knihy velmi rad. Sposob, akym spracuvaju stare slovanske myty a historiu a ako nam ju prinasaju, je pre mna velmi pritazlivy. Aj v tejto knihe, ktora kombinuje prastaru historiu uzemi dnesneho juhozapadneho Slovenska (aspon tak som to pochopil, ze Gran je Hron a Vlcia rieka je Vah) a stare grecke myty, mozeme vidiet, ako majstrovsky vie Cervenak vykreslit atmosferu tych cias. Stare pohanske ritualy, ‚vznesenost‘ greckych herov, jednoducho – Duro umi. Aj ked povodne bola kniha pisana pre casopis a rozdelena na 4 casti, mne to ani neprislo. Tiez sa niekomu nemusi pacit ‚poludstenie‘ greckych mytov, ale pre mna svieza zmena. Rozhodne mi toto dielo nepripadalo ako jeho najhorsie a vdaka zabave, ktoru som si pri citani uzil, davam 80%

Iktorn  | **** 19.12.2010 21:24

Podľa mňa statočných 80% si tá kniha zaslúži. Našinca musí vždy hriať pri srdci, keď nejakému cudzincovi u nás rozbijú hubu a pošlú ho smutného domov :-)

morlum  | *** 13.01.2011 12:06

Nejslabší Červeňákova kniha. Celé to působí jako roztažená povídka, spousty věcí je nedovysvětlených a zmatených…

Schramm  | **** 11.05.2012 17:50

Sekera z bronzu, rouno ze zlata mě bavilo, a to dokonce jako celek víc, než Bivoj, v jehož případě jsem měl problém s některými pasážemi. Nemůžu proto souhlasit z negativními ohlasy. Myslím, že je zapotřebí vzít v potaz jak kniha vznikala (jako časopisecká povídka na pokračování) a podle toho hodnotit – i když je pravdou, že knižní vydání mohlo ještě leccos vychytat. Já si ale každopádně příběh užil a někdy až škodolibě se usmíval nad tím, jak Ďuro slavný příběh o slovutných argonautech pojal. Nabízí se také srovnání s Holdstockovou Keltikou, k čemuž se autor kdesi vyjadřoval sám. Za sebe dodám, že až mám Holdstocka převelice rád, použití stejného motivu mi nevadilo a nepůsobilo na mě rušivě. Na to jsou oba autoři až moc rozdílní. Přese všechno, Sekera… má nálepku nejslabší Červenákovy knihy. Popravdě, budeme-li mít za měřítko skvělého Bohatýra, Černokněžníka nebo Báthoryho, bude tomu prostě tak. Nezapomínal bych ale na to, že v kontextu Červenákovy tvorby se nejslabší kniha pořád rovná kniha zábavná a chytlavá a nikoliv hloupá.

samuelk  | *** 27.05.2013 14:23

Výborné oddychové čítanie, nenáročný príbeh, skvelý postupný dej, postavy ako z knihy Staré grécke báje a povesti, takmer napatrné náznaky historického románu, prispôsobenie legiend a mýtov príbehu.........to sú niektoré veci, pre ktoré sa vám román rozhodne oplatí čítať :)

gan112  | ****1/2 20.03.2014 11:14

Tak ak je toto najhoršia Červenákovka tak potom tie ostatné musia byť už naprostá bomba. Určite sa knihe dá vitknuť zopár vecí ale ako tu čítam tie komentáre a zistujem že bola časopisecky vidávaná tak je mi to všetko jasné. Najviac ma v prvej polovici naštvalo že viacej kapitol po sebe sa nemení dejová línia. A naviše ked už po troch kapitolách sa zase vrátite ku rovnakému prostrediu bez toho aby ste zistili čo sa deje na druhej protivníkovej strane trošku to zamrzí, a hlavne aj preto že sa tá daná kapitola začne dosť zoširoka – ale kedže to bolo písané pre časopis tak je to jasné, a nieje to očividná literárna chyba, aj ked vlastne je. Ale nechápem niektoré komenty ktoré tvrdia že je v príbehu veľa nevisvetleného, mne tempo knihy a vôbec všetko vyhovovalo až miestami na neprekreslenosť postáv ale hold je to na úkor dobrodružnosťi …



WebArchiv - archiv českého webu