kniha » Zimní les
hodnotilo:
0%
Koupit knihu:
Minotaur
Zimní les

Patrick McCabe

Zimní les

Kategorie: horor - fantaskní

originální název: Winterwood
originál vyšel: 2006

vydání: Host (web) 2009

odkazy: 1x [ukázka], 1x [recenze]


Informace / Anotace ke knize: Zimní les

Vypravěčem románu je londýnský novinář Redmond Hatch, který se v osmdesátých letech dvacátého století vrací do krajiny svého dětství, zapadlého irského městečka, aby zde zdokumentoval změny, jimiž prochází moderní irská společnost. Setká se s lidovým hudebníkem Nedem Strangem, jehož povídačky ho brzy uchvátí. Až mnohem později se Hatch dozví, že Strange byl pedofilní vrah, který skončil život sebevraždou ve vězení. Hatchovi se mezitím rozpadá manželství, jeho žena prohlašuje, že se na ní dopustil násilí, a dosáhne toho, že je na něj uvalen soudní zákaz styku s rodinou. Hatch ze zoufalství začne pít a v jeho nemocné duši hraje čím dál větší roli přízračná postava Neda Strange. Nakonec předstírá sebevraždu a vytvoří si novou identitu. Věří, že by se mohl v Neda Strange proměnit, a náhodné setkání s bývalou manželkou ho postrčí do bodu, z nějž není návratu.


Zimní les v oslnivě brilantním stylu zkoumá konflikt starého a nového v moderní irské společnosti. O toto téma se již dříve pokusili mnozí autoři, dokonce i sám McCabe, ale zřejmě nikdy nebylo zpracováno tak osvíceně a obratně jako v této knize.
(The Guardian)

Ve skutečnosti je Zimní les gotickým duchařským příběhem… Stejně jako Stephen King i Patrik McCabe ví, jak zahalit pop-kulturu pochmurnou deziluzí. McCabe je navíc ještě působivější než King (či kdokoliv jiný). Zimní les je horečnatý sen o románu.
(New York Book Review)

 

Externí odkazy:

[ukázka] Nakladatelství Host
[recenze] z Pevnosti na Daemon.cz



WebArchiv - archiv českého webu