kniha » Stříbrné prameny
v Top10 3 | chce si přečíst 6 | má v knihovně 117
hodnotilo: 125
85%
Stříbrné prameny Více vydání = více obálek.

Robert Anthony Salvatore

Stříbrné prameny

série: Forgotten Realms - Planina ledového větru
díl v sérii: 2
kniha patří do světa: Forgotten Realms

Kategorie: fantasy

originální název: Streams of Silver
originál vyšel: 1989

vydání: Návrat -> (web) 1997; Fantom Print (web) 2007; Fantom Print (web) 2010

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
metal warrior  | ***** 11.12.2007 14:32

Jsem velký fanda Forgotten Realms a Drizzta, takže nečekejte, že bych tuto knížku popisoval záporně. Je to nejlepší fantasy co jsem kdy četl. Parta dobrodruhů se vydává najít dávno ztacenou Mitrilovou síň. Není to ale jen tak obyčejné hledání, protože Salvatore příběh přímo mistovsky propletl a lidí, kteří se snaží zabránit Drizztově bandě je opravdu hodně. Tohle je jedna z mála knížek do kterých jsem se začetl a nevnímal nic kolem sebe. Je to opravdová špička špiček. Asi si říkáte, že to moc chválím. Přečtěte si to a uvidíte. Boje jsou perfektní, postavy propracované no atd. Příběh nebudu rozepisovat. Přečtěte si a uvidíte.

moje vlastní forum: http://forum.lide.cz/forum.fcgi?akce=forum_data&auth=&forum_ID=61280

Speedemon  | ****1/2 20.11.2009 18:30

První díl mi přišel až moc přímočarý a jednoduchý. Buď jsem zde vnímal jinak nebo se autor vypsal a k nám se dostává opravdu okouzlující klasický fantasy příběh. Hlavní zápletka je hledání Mitrilové síně a za ní se stejně jako uvnitř knihy plíží vedlejší zápletka obshaující nájemného vraha, který nezná slitování a hodlá si vzít půlčíka Regise za každou cenu. Zde je vidět že autor si vše již připravil na další díl. Právě postavy vraha Entreriho a temného elfa Drizzta jsou úchvytným protikladem. Temný elf jakožto zástupce nejhrůzostrašnější rasy v zemi, jenž se však rozhodl konat dobro a člověk, který by mohl své umění využít ve prospěch společného blaha, který bohužel nezná hranice a svědomí. Tyto protiklady dávají knize pasáže uvažující nad tím co je dobré a co špatné. Zvlášť Drizztovy poznámky v deníku jsou někdy na tento typ fantasy literatury až skoro filozofické. Knihu hodnotím jednoznačně kladně. Jsem zvědavý jak Planina ledového větru nakonec dopadne.

Wolfenstein 3D  | ***1/2 09.07.2010 01:41

Salvatore sa naozaj od svojej prvotiny zlepsil… nie on urobil milovy krok. Rad by som tieto slova napisal, bez toho, aby nasledovalo ALE. A v tomto pripade pre mna neprijemne. Autor v tejto knihe naozaj narastol. Jedniny problem je akym smerom. Cely dej tejto knihy na mna posobil az prvelmi klasicky a dndckovsky. Zapletka ako vystrihnuta z nejakej angeliky, znacna inspiracia Tolkienovym FOTRom. Nebol by som proti, lebo to je presne to co by som mal od tejto knihy aj ocakavat. ALE. Ale cital som prequelovsku sagu. Salvatore sa naozaj zlepsuje kazdou knihou a tak (aj ked osobne najviac preferujem 1 diel) bol pre mna 5 diel skor sklamanim. Avsak tu je dalsie ALE. Koniec. Tym si to u mna autor zase uplne vyzehlil. Nieje to premna dokonala kniha, je az moc popreplietana priliz klasickymi klise, aby ma zabila v roku 2010. Avsak, ak to pojde takto dalej, 6 uz budem musiet dat pomyselne hodnotenie 8/10 a kruh sa uzavrie… dokym nechytim do ruk VII diel…

GeRony  | ***1/2 20.06.2011 16:17

Aj pri tejto knihe som sa rozhodoval medzi 70% a 80%. A narozdiel od predchadzajucej knihy, kde to celkovy dojem vytiahol k 80-tke, tu som zostal na 70%. Pytate sa preco? Premyslal som nad, preco mi az tak kniha nesmakuje. Ano, je to aj tym, ze Salvatore sa potreboval vypisat. Ale hlavne, co ma nezaujalo a v com sa lisila tato kniha od tych ostatnych, je putovanie. Ano, zatialco v prvej trilogii sme v podzemi a v predchadzajucej knihe sa cely dej odohrava v Desatmesti, tu uz prichadza aj putovanie. A v tom, aspon pre mna, Salvatore zlyhava. Znie mi to iba ako sled pospajanych navstev jednotlivych zaujimavych miest Severu. Akonahle sa dostavame znova do podzemia, stupne kvalita celej knihy minimalne o 50%! SPOILER!!! A niektore veci velmi pripominaju LOTRa, co vsak beriem ako poklonu dielu J.R.R.Tolkiena, nie ako kopirovanie. Vid. putovanie Spolocenstva, suboj s ohnom a tienom a pad jedneho zo spolocnikov a nakoniec aj unos hobita a rozdelenie spolocenstva :D !!!! Koniec SPOILERu!!!

veere  | ****1/2 20.10.2011 12:07

Tak tahle kniha mi sedla, a od předchozího dílu je to velký posun kupředu… děj je sice typu parta dobrodruhů hledá poklad, ale pojatý originálně a velmi zajímavě, prostě kvalitně napsaná oddechovka.

Ekyelka  | **** 03.04.2013 15:00

Oproti Magickému krystalu se všechno posunulo směrem k Temnému elfovi: jazyk, styl, způsob, jakým Salvatore pracuje s charaktery i příběhem. Chvílemi jsem nebyla schopna hlavně v závěru odtrhnout oči od textu, a třeba čtu docela rychle, tady se prosté čtení změnilo v hltání děje. Ano, občas se tu objevilo slabší místo. Občas jsem si říkala, jak takové vypětí může jakákoliv živá bytost vůbec přežít (a lehké nereálno v podobných případech ubralo na hodnocení oněch 10%), natož dál bojovat. Nicméně epický závěr s dovětkem, plným dalších plánů (aneb odrazový můstek pro další díl), stejně jako Drizztovi zajímavě nastavené zrcadlo stojí za přečtení a vychutnání.



WebArchiv - archiv českého webu