kniha » Zrádce přísahy
má v knihovně 5
hodnotilo: 8
90%
Zrádce přísahy Více vydání = více obálek.

Michelle Paver

Zrádce přísahy

Kniha vyšla i pod názvem:
Krivoprísažník
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Letopisy z hlubin věků
díl v sérii: 5

Kategorie: fantasy - pro děti a mládež

originální název: Oath Breaker
originál vyšel: 2008

vydání: Enigma (web) 2008; Knižní klub (web) 2009


SERIE: Letopisy z hlubin věků
[1] Bratr vlk
[2] Toulavý duch
[3] Pojídač duší
[4] Vyhnanec klanů
[5] Zrádce přísahy
[6] Lovec duchů
Informace / Anotace ke knize: Zrádce přísahy

Odplata. Vůle pomstít Tuleního bratránka Bala, který zahynul rukou krutého vraha kvůli zbývajícímu ohnivému opálu, nutí čtrnáctiletého Toraka aspoň zčásti odčinit, co tak trestuhodně zanedbal. Zatímco v předchozím dobrodružství osiřelý syn Vlčího čaroděje, nadaný silou toulavého ducha, na vlastní kůži poznal pocity štvance, teď proniká se svými nejvěrnějšími – čtyřnohým zvířecím průvodcem Vlčkem a Havraní dívkou Renn – jako rozlícený mstitel do Hlubokého hvozdu, od jehož hranic byl už jednou vykázán. Jenže jeho obrovitý soupeř si podle všeho honičku náramně užívá a zamýšlí něco daleko rozsáhlejšího, poněvadž vlákal místní klany Zubrů a Koní do zákeřné hry o to, kudy se vlastně bude jejich svět napříště ubírat.
Jsou však hněv a hlad po pomstě dobrými rádci, nebo spočívá lidskost a splacení dluhu mrtvému příteli v něčem jiném? Co na to chlapcův zvířecí bráška Vlček? Je Dubový čaroděj Torakovým jediným protivníkem v hlubokých lesnatých údolích, kde se cizincům běžně usekávají pro výstrahu ruce, kde se stromy obřadně natírají narudo a kde se rozhořel nemilosrdný požár na pláních a v lidských srdcích? Jak dopadne zúčtování na Posvátné mýtině pod Velkým tisem a kolik nového se chlapec dozví o podlostech Pojídačů duší, s nimiž se kdysi zapletl jeho tatínek a jejichž lačnost po moci a jediné pravdě vnucované ostatní navždy poznamenala Torakův osud v příšeří mladší doby kamenné?

Pravěká báj Michelle Paverové, patřící k nejvýraznějším dílům britské prózy pro mládež v posledním desetiletí, pokračuje pátou částí. Ocitáme se v ní v důvěrně známém prostoru zeleného nitra našeho kontinentu, jak asi vypadalo před šesti tisíci lety, a očima statečného chlapce a jeho společníků sledujeme nejen život tehdejších lidí, ale především jejich obavy z neznámého. Aby je obyvatelé Hlubokého hvozdu zaplašili, neváhají vytáhnout po zuby ozbrojení od bitvy, jež by jejich výsostnému území zaručila staré pořádky, ze kterých budou těžit opět pouze někteří. Nenávist má totiž bez ohledu na letopočet nebo sladké řeči vůdců davu stále stejně falešný zpěv.

 



WebArchiv - archiv českého webu