kniha » Hrobky Atuánu
v Top10 2 | chce si přečíst 4 | chce mít v knihovně 3 | má v knihovně 127
hodnotilo: 130
82%
Hrobky Atuánu Více vydání = více obálek.

Ursula K. Le Guin

Hrobky Atuánu

Kniha vyšla i pod názvy:
Atuánské hrobky
Hrobky Atuanu

(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Zeměmoří
díl v sérii: 2
kniha patří do světa: Zeměmoří

Tato kniha je částí i jiných knih: Velká kniha Zeměmoří [1]

Kategorie: fantasy

originální název: The Tombs of Atuan
originál vyšel: 1970

vydání: AF 167 1994; Triton (web) 2003; Slovart (SK) 2004; Slovart (SK) 2023

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
stimílek  | ***** 10.05.2010 16:00

Výborné pokračování Čaroděje Zeměmoří. Děj se odehrává na ostrově Atuán a hlavní postavou je dívka, která se má stát hlavní kněžkou řádu. Sledujeme její zaučování, které je samo o sobě velmi poutavě napsáno, i když se toho vlastně ani moc neděje. Pak se ovšem v podzemním labyrintu pod chrámem objevuje nezvaný návštěvník (Ged) a akce nabírá obrátky. Kniha je opět napsaná (a přeložená) krásným bohatým a poetickým jazykem. Myšlenky, kterými nás, zejména v závěru, obdařují hlavní postavy jsou velmi hluboké a přitom velmi lidsky podané. Prostě se paní Le Guinové podařilo skvěle navázat na první díl.

Strýček Biolit  | **** 20.01.2015 00:48

Veškerý děj se – na rozdíl od prvního dílu – odehrává v podstatě jen a pouze na jednom místě, jakési pouštní chrámové oáze, kde spolu přežívají tři vzájemně provázané náboženské kulty. První polovinu knihy se nic moc neděje, druhá je však rychlejší, akčnější a má vcelku spád. Textu velice prospěla druhá hlavní postava, protože se rázem může objevit více rozhovorů a tedy i čtivější přímé řeči (ovšem fanoušci cyklu se nemusí bát, poetické pojetí stále zůstává). Menší rozsah knize neubližuje – naopak. Dělá z Atuánských hrobek velice příjemnou epizodu ze světa Zeměmoří, která čtenáře, tak na den, maximálně dva, spolehlivě zabaví.

Gaarq  | *** 26.11.2021 10:11

jde o komorní a skoro romantický příběh poslední kněžky temných bohů a mladého čarodějem. so far, so good. jenže celé je to opět takové nemastné a neslané, schematické a jen obtížně jsem tam hledal něco zajímavého. dlouhá úvodní část seznamuje čtenáře s kultem temných a živote kněžky, ale mnoho zajímavého na tom není. lepší jsou pak dialogy geda a tenar. děj příběhu je docela tuctový. trošku zajímavější je až pointa, nebo spíš závěr. UlG se snaží být originální, ale na mě to moc nezabírá :-/ popisy a popisy, pár papírem šustících postav a svět, který není špatný, ale ani nenadchne. chápu, proč jsem tehdy na poprvé hrobky ani číst nezačal a série skončila v antíku po přečtení čaroděje.



WebArchiv - archiv českého webu