kniha » Pramen povýšení
v Top10 3 | chce si přečíst 6 | má v knihovně 55
hodnotilo: 93
84%
Pramen povýšení

Brandon Sanderson

Pramen povýšení

série: Mistborn
díl v sérii: 2

Kategorie: fantasy

originální název: The Well of Ascension
originál vyšel: 08/2007

vydání: Talpress (web) 2009


Komentáře:
Doubravka  | ****1/2 28.06.2009 17:04

Pramen povýšení se mi líbil ještě víc než Finální říše, teď už mohu jen doufat, že trilogie vyvrcholí dílem, které bych mohla ohodnotit 100% :)

V tomto dílu již bereme allomancii za danou věc a není třeba věnovat tolik prostoru vysvětlování co a jak funguje, můžeme se soustředit na samotný děj – tedy na to, co se ve Finální říši odehrává po pádu Pána vládce. Většinu zásadních postav už známe a tak se před námi může začít rozvíjet příběh podbarvený chmurnými tóny strachu a tušení hrůz – to se Sandersonovi skutečně povedlo a musím říct, že když už k nejhoršímu dojde, moc servítky si k mému překvapení nebere.

Elend se stane králem Luthandelu, s dospělejší Vin po boku, nicméně skutečné problémy se teprve vynořují. Jeho snaha o zavedení demokracie a rovnoprávnosti se nesetkává s přílišným pochopením, objevují se další uchazeči o moc, jejichž metody jsou mnohem méně vybíravé, setkáváme se s hrůznou armádou nelidského kolossu a Bezednost se stává stále reálnější hrozbou. Je to napínavé čtení, plné zvratů a nečekaných situací a myslím, že na své si přijdou i milovníci soubojů a bitev ;-) Závěr se mi skutečně líbil a dost mě navnadil na vyvrcholení celé trilogie – nemůžu se dočkat, jak to autor všechno zaonačí! :) Vřele doporučuji.

Romison  | **** 29.06.2009 13:32

yep souhlasim s Doubravkou :) prekvapive se mi to libilo o trochu vic nez jednicka. Cekal jsem, ze bez Kelsiera to nebude ono a ono to slo :)

Madam Brbla  | ***1/2 20.10.2015 17:30

Bohužel se nemůžu připojit k převládající spokojenosti předchozích komentátorů a hodnotících čtenářů. Tentokrát mi Sanderson přišel moc rozplizlý, příliš dlouho přešlapující na stejném místě. Konečně se sice dozvíme něco víc o Bezednosti, Prameni povýšení a podobných klíčových záležitostech autorova světa, ovšem tři čtvrtiny knihy trčíme v obleženém městě, kde hlavní hrdinové řeší své schopnosti/nes­chopnosti, pochyby a srdeční záležitosti. Veškerá politika a strategie klouzala po povrchu, nepůsobila promyšleně a realisticky, čekala jsem více intrik a méně naivity.
K hlavní hrdince Vin jsem v sobě stále nedokázala rozdmýchat opravdové sympatie (nicméně mě ani kdovíjak neiritovala), totéž platí pro idealistu Elenda. Další z důležitých postav je feruchemik Sazed, pro mě osoba (jakož i celá linie) nejnudnější, přestože prodělala nejpřekvapivější vývoj. Ostatní členové Kelsierovy party zůstali upozaděni – všechny ty schopné allomanty zcela zastínila superžena Vin, stali se prakticky zbytečnými. Z vlažných emocí mě dokázala vytrhnout pouze rázná mentorka Tindwyl a vyšší porci zvědavosti vzbuzovala kandra OreSeur.
Přes množství mých subjektivních výhrad je „Pramen povýšení“ čtivou fantasy, jen by (v této knize) potřeboval místy přišmrncnout Sapkowskim a Abercrombiem. Dojmy bych zhodnotila lehce nad 70%, což je sice slušné, ale u Sandersona jsem si zvykla na lepší standard.

Speedemon  | ***1/2 02.10.2020 10:37

Mám podobné pocity jako Madam Brbla. Za mě o něco slabší než první díl. Chybí tomu větší spád, autor už nás nepotřebuje seznamovat se základy svého světa a dost dlouho sledujeme boj o moc v samotném Luthadelu. Neustálé Elendovo přemítání zda dělá dobře a stane se z něj dobrý král mi po čase už trochu vadily.

Navíc po Kelsierově smrti ztratila parta trochu šmrnc. Neměl jsem z nich už tak dobrý pocit jako minule. Nevtipkovali a nebyli nijak sehraní. Jde to ruku v ruce i s tím, že celá kniha je dost pochmurná. Sice se podařilo sesadit božského pána Vládce, ale vyhráno rozhodně nemají. Navíc to vypadá, že všichni zemřou velice škaredou smrtí.

Hlavní tahouni napětí jsou za mě Sazed a OreSeur. Sazed mě chytl hned v úvodu, mám ve fantasy rád tohle bádání ve starých svazcích a objevování strašlivých tajemství :) No a OreSeur má perfektní vývoj a několik parádních překvápek.

Zato Vin a Elend jsou na „hlavní“ postavy docela nudné a Vin je navíc už natolik mocná, že jsou všichni ostatní už prakticky zbyteční (přesně jak je zmíněno v komentáři nade mnou).

Konec je jaksepatří epický a rozhodně navnadil na finále. POZOR, DROBNÝ SPOILER: Do akce se dostaví i samotný Hulk a trocha anime v podobě drobné dívky s obřím mečem ;) KONEC DROBNÉHO SPOILERU. Taky doufám, že do sebe všechno zapadne a přijdu s absolutním hodnocením :)



WebArchiv - archiv českého webu