kniha » Dravci mého století
má v knihovně 6
hodnotilo: 22
74%
obal_knihy

Arkadij Strugackij
Boris Strugackij

Dravci mého století

série: Alexej Bykov
díl v sérii:

Kategorie: sci-fi

originální název: Хищные вещи века ▫ Chiščnyje vešči věka
originál vyšel: 1965


Komentáře:
Tua  | nehodnoceno 15.01.2011 04:26

Do jistého ‘Slunečního města‘ přijíždí tajný agent aby vypátral a zabránil šíření nové superdrogy. Sluneční město je dosud nevídaný svět budoucnosti, dočista jiný, plný podivných zákonitostí, neznámých spolků a absurdních souvislostí. Stát do nějž se nelze přestěhovat, ovšem lze se do něj na nějaký čas a za určitý poplatek nastěhovat a užívat si -na první pohled totiž připomíná ráj na zemi, letovisko snů. Na každém rohu se nalézá jiný způsob vyžití: bary, kluby, spolky, TŘA-SKA, Rybáci… Vše zadarmo, nebo za další minimální poplatek. Všichni domorodci se živí turistickým ruchem, jsou milí, ochotní …a občas trochu divní. A nový příchozí něco ví, něco tuší ale mnoho se teprve chystá pochopit, narozdíl od čtenáře, který jen zírá s otevřenou pusou. Znovu mi na mysl připadla asociace se Zónou -ovšem zatímco Pásmo je alegorie neznámé, pusté a nepochopitelné přírody, Sluneční město je to samé v bleděmodrém ovšem jakožto archetyp aglomerace a vztahů a dění v ní. Pozn.: Sluneční město -jako v Neználkovi???

akustik  | **** 04.01.2012 21:00

Osobně se mi tato kniha jeví myšlenkami podobného ladění jako 451 stupňů Fahrenheita (netvrdím, že ve všem). Bezduchá zábava beze smyslu v podobě každodenního se opíjení a užívání jakési drogy, trefně nazvané jako třaska, není tohle náhodou náplň dne mnoha lidí i ve skutečném světě?

Dilvermoon  | **** 29.09.2019 13:54

Román souvisí s Bykovovskou sérií (hlavní hrdina Ivan Žilin a nějaké zmínky), ale jinak je úplně o něčem jiném. Jakési město s nespecifikovanou polohou je plné pokleslých radovánek (třaska, sleg, herny a další), lidé se mění v nemyslící konzumenty a agenti z lepší části světa chtějí zjednat nápravu. Je celkem jasné, že autoři tady míří na prohnilou západní společnost a na druhou stranu chválí tu, která si říkala pokroková. Což o to, toto město opravdu není v této podobě hodno následování, nicméně jako obraz západního světa je to velmi přetažené. Ale jinak jako obvykle u Strugackých to stojí rozhodně za přečtení, a s vyzněním ať si každý poradí podle svého.



WebArchiv - archiv českého webu