kniha » Beton, kosti a sny
v Top10 2 | chce si přečíst 1 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 30
hodnotilo: 34
82%
Koupit knihu:
Minotaur
Beton, kosti a sny

Pavel Renčín

Beton, kosti a sny

Kategorie: fantasy - horor - povídková sbírka

vydání: Argo (web) 2009

odkazy: 8x [recenze], 1x [ukázka]


Komentáře:
Sirius  | **** 08.07.2009 19:17

Povídky jsou kořeny každého správného autora. Aby taky ne. Na povídkách si autor piluje svůj styl, hledá v nich sám sebe, prožívá u nich nervy, pokud je zašle do nějaké literární soutěže. Jedním z takových autorů byl i Pavel Renčín. Ten se rozhodl uspořádat svoje nejlepší povídky do jednotného sborníku, který vydalo v krásné úpravě s krásnou obálkou nakladatelství Argo. V deseti povídkách poznáme jeho hrdiny a příběhy, které za těch deset let vymyslel. Některé kusy jsou slabší, jiné silnější. Jednu věc mají společnou. Je to nezkrotná fantazie Pavla Renčína, po jejíž vlnách rád surfuju a doufám, že ještě dlouho surfuvovat budu. Povídky sice nedosahují síly románů, ale přečíst by je měl každý, kdo chce tohoto „prince české fantasy“ poznat.

Gaarq  | **** 24.07.2009 09:57

na českém SF písečku je tato sbírka pro mě osobně ojedinělým počinem. pavel renčín píše přesně ten typ povídek, který mám rád, kombinace poetiky, syrovosti a šera. to, že si získal domácí publikum je zajímavý fakt. nezbývá mi než mu držet palce. a především štěstí na dobrou (často vůbec nějakou) redakci, protože i mladý horkokrevný pegas potřebuje na výlety po kamenných cestách přinejmenším podkovy ;)

Wiktor  | ***** 05.08.2009 14:45

Pár slovy dech beroucí. Sbírku jsem přečetl za jeden den v práci a musím říct, že od některých povídek mne musela kolegyně odtrhovat. Jakmile se někomu Pavel dostane pod kůži už tam pokaždé bude mít své místo. Velice doporučuji.

Majkl  | **** 27.10.2009 16:24

Desať poviedok Pavla Renčína si užíva zaslúženú pozornosť. Kto si túto zbierku kúpi, rozhodne neprehlúpi. Čaká na vás slušná porcia napätia až strachu, uhladený štýl bohatý na opisy a prirovnania (ktoré sú až básnické) a zaujímavé poetické príbehy odohrávajúce sa v realite prelínajúcej sa s tou snovou či fantastickou. Renčín si ma získal najmä popisom prostredí, v ktorých sa poviedky odohrávajú – niekedy stačí odstavec a som okúzlený :) Vydarený obsah sa spája s nádherným vzhľadom, – tvrdá väzba, pekná obálka, ktorá je prebalom a látková záložka – ktorý na mňa zapôsobil vyložene luxusne a reprezentatívne. Prial by som si viac takýchto kníh :) A nielen po stránke vzhľadu, ale aj obsahu. Takých desať vybraných poviedok z desiatich rokov tvorby akéhokoľvek autora musí vždy zaujať. Vďaka tejto knihe som sa s Renčínovou tvorbou stretol po prvý raz, ale rozhodne nie posledný.

Jakub Ehrenberger  | **** 14.11.2009 00:20

Sbírka fantastických povídek z pera českého spisovatele a povídkáře Pavla Renčína mapuje deset let jeho tvorby od povídky Stvořitel, kterou v roce 1999 zahájil svou autorskou kariéru, až po Baladu krve, dosud neuveřejněnou detektivku. Na své si přijdou nejen čtenáři klasické fantasy, jejímž povedeným reprezentantem je třebas raná povídka Tanči mezi vločkami!, ale i pro autora trochu netradičního čistého hororu (Loutkové divadlo). Celkem deset povídek dává čtenářům vcelku jasnou představu o Renčínově dosavadní literární tvorbě, která žánrově směřuje zejména k městské fantasy, případně k prolínání reálného světa se světem alternativním. Neznalého čtenáře příjemně překvapí Renčínova originální imaginace, která však v často se opakujících motivech trochu ztrácí svůj lesk. Beton, kosti a sny nicméně zcela splňují představy o sborníku těch nejlepších krátkých prací jednoho z nejtalentova­nějších českých autorů fantastiky několika posledních let.

Madam Brbla  | **** 06.07.2010 18:47

Pro jednou není co dodávat, „Beton, kosti a sny“ je svou kvalitou ojedinělá povídková sbírka nejen na českém písečku – jsem přesvědčená, že by se neztratila ani v konkurenci předních světových spisovatelů v žánru SF/F/H. Pavel Renčín se tématicky většinou pohybuje v mezích našeho všedního světa, ale má ohromný dar tu zdánlivě obyčejnou šedou realitu prodchnout barvami kouzel, stačí se podívat jinýma očima – např. z bílých kondenzačních čar na nebi vytvořit stopy po spárech bytostí deroucích se z jiných dimenzí. Chcete být okouzleni? Chcete akční jízdu? Chcete se nechat dojmout? Chcete se bát? Pak vás „Beton, kosti a sny“ nemohou zklamat. Smekám pomyslný klobouk a připojuji se k pochvalným komentářům spokojených čtenářů. Zdejších 84% imho považuji za odpovídající hodnocení.

Gilbert  | **** 13.11.2011 11:35

Vynikající sbírka povídek s pestrým žánrovým rozsahem. Lyrické příběhy, městská fantasy, okultní detektivka i horor, to vše obsahuje kniha Beton, kosti a sny. Není tu jediná vyloženě slabá povídka a každá je přitom jiná, osobitá. Docela bych byl rád, kdyby Renčín někdy zkusil napsat čistokrevný horor. V kombinaci s jeho poetikou a nápady by to mohlo být zajímavé čtení.



WebArchiv - archiv českého webu