kniha » Hra o trůny 1
v Top10 20 | chce si přečíst 27 | chce mít v knihovně 15 | má v knihovně 204
hodnotilo: 350
92%
Hra o trůny 1 Více vydání = více obálek.

George R. R. Martin

Hra o trůny 1

série: Píseň ledu a ohně
díl v sérii: 1
kniha patří do světa: Svět ledu a ohně

Tato kniha je částí i jiných knih: Hra o trůny

Kategorie: fantasy

originální název: A Game of Thrones
originál vyšel: 1996

vydání: Talpress (web) 2000; Talpress (web) 2013

odkazy: 1x [recenze], 1x [web]


Komentáře:
Judson  | **** 01.07.2006 05:50

V tomto případě název knihy přímo odpovídá ději. Hlavními postavami jsou především členové rodiny pobočníka krále. Prozatím děti, které mají každé jiný cíl a tužby.

Každá kapitola v knize je pojmenována po jednom z asi 9 hlavních postav příběhu, na kterou se soustřeďuje. Ze začátku je to docela zmatek, když děj skáče z jednoho

místa na druhé, ale časem se konečně začnou objevovat zajímavé souvislosti a některé postavy vyniknou více než jiné. Děj se rozehrává do velké šíře a popisuje mnoho

lidí, míst a událostí a zaměřen je spíše na politické pletichaření. I když je to, alespoň z počátku, trochu nudné, děj se pomaličku rozjíždí a dá předpokládat, že

další díly by mohly být lepší.

knedle  | ***** 28.06.2007 02:04

Autorovi se podarilo me chytit uz prologem – atmosferu a postavy vykreslil tak, ze jsem se s jednou postavou ztotoznil; a na konci prologu ji zabil. Pocit fantasy tvrdsiho razu podtrhlo mrzaceni a zabijeni v kruhu hlavnich hrdinu, kterych neni malo. Dej je vypraven jako serial, co kapitola, to sledujeme nekoho z rodiny Starku (2 dospele, 6 deti) ci dalsi dve asi hlavni postavy; skaceme z mista na misto a tim si delame obraz o cele risi a vztazich v ni. Je naznaceno nekolik dejovych linii, vetsinou same problemy, na ktere se proste ctenar musi tesit. A uz ted nepredpokladam, ze preziji vsichni. Zima se blizi…

Strider  | ***** 24.09.2007 15:46

Perfektná fantasy, ktorá ma dostala tým, ako málo fantasy prvkov sa v nej nachádza. Veľmi príjemný príklom k stredovekému prostrediu je osviežujúci po množstve kúzlami a elfami zamorených kníh. Dej je pútavý a veľmi zručne napísaný, jednoznačne doporučujem.

ravenn  | ***** 03.03.2009 09:26

Dlouho jsem váhal se do knihy pustit, jelikož už jsem byl znechucený tím kolik ság na x-dílů vychází. Na doporučení jsem začal číst a musím říct, že kniha mě dost chytla a bavila. Jednoznačně musím doporučit.

papuja  | ****1/2 22.05.2009 08:34

Na tuhle sérii jsem se moc těšil. Pořád jsem si ji odkládal na později, až vydají další díl. Musím ale přiznat, že prvních 60 stránek mi dělalo velké problémy – nemohl jsem do toho nějak zapadnout. Pak najednou bác, chytne Vás to za pačesy a už jedete. Chvilkami jsem se trošičku nudil a jindy zas hltal list za listem. Ale za to může asi to, že se začtete do nějaké postavy a hup čtete zas o jiné postavě(cca co 20 stránek to nová kapitola o jiné). Všechny postavy jsou výborně vykresleny a když se člověk dostane z hromady jmen, dá se v tom krásně vyznat. Takže hodnocení prvního dílu není zas tak objedktivní, protože je kniha rozpůlena na dva díly. A myslím si, že své hodnocení zvednu po dočtení druhé dílu z první knihy.

Sirius  | ***** 28.09.2009 11:22

Ano, ano, ano. Tak i já jsem podlehl a rozhodl se poslechnout si Píseň ledu a ohně. A musím říct, že toho rozhodnutí rozhodně nelituji. Takhle dobrou knihu jsem nečetl už hodně dlouho. Ani si nepamatuji, kdy jsem naposledy šel spát v jednu ráno a v osm ráno jsem budil, abych mohl jít pokračovat ve čtení. Hra o trůny je skutečný nářez a všechny Starky jsem si ihned oblíbil, hádám ale, že jich autor několik zahubí přesně před koncem a nenechá je vstoupit do druhého dílu. ____od Pána prstenů a Bohatýra jsem nic tak dobrého opravdu nečetl. Asi jsem si našel novou drogu…

zdenda  | **** 27.01.2010 12:27

Je to celkem čtivé, ani ne moc fantasy (jen spíše náznaky), zajímavý svět. Ale zatím mne to tak nechytilo, jako většinu z vás, klidně i den nebo dva vydržím nečíst. Možná další díly?

avatar2  | **** 08.03.2010 17:30

Hodnotím jako nadprůměr, byť ne knihu která by mě nutila číst a neodložit. Osudy několika šlechtických rodů v blíže neurčeném fantasy světě (i když tady se vkrádají pochybnosti – vlastně jsem nezpozoroval žádný zjevný fantasy prvek, snad jen VYPRÁVĚNÍ o dracích) jsou kvalitně zpracované a postavy uvěřitelné a plastické. Na prvních čtyřech stovkách stran se děj sotva rozjede, kniha je přerušena v půli a nezbývá než si opatřit další díl. Tak to asi má být.

louza  | **** 07.09.2010 16:26

Martin je pan spisovatel a dokazuje to i v případě svého nejmegalomanštěj­šího projektu. Jeho artušovské pojetí fantasy je na hony vzdáleno běžné konzumní produkci. Jak co do počtu fantasy ingrediencí, tak do způsobu vyprávění. Martin stvořil bezpochyby kouzelný svět, kde příšery a draci hrají podprahovou roli dávno vyhynulých mýtických stvoření. Prim zde mají výhradně lidé. Rytíři, kteří bez bázně a hany jsou, nebo si na ně alespoň hrají. Akce je velmi málo a spíš než třeskotem mečů plní autor stránky politikařením a intrikami. Martin zde těží ze své bohaté povídkové tradice a kromě nezaměnitelného čtivého projevu užívá i povídkově konstruovaných zvratů na poslední řádce. Každá kapitola je věnována jedné postavě a jejímu úhlu pohledu na svět. Není určitě náhodou, že mnoho částí funguje jako mini povídky buď sama o sobě, nebo ve větších celcích i jako novely. Přesto, nebo možná právě proto, se sice stále něco děje a čtenář se nenudí, ale hlavní dějová linie se posouvá dopředu jen velmi zvolna. Rozvleklost tedy rozhodně není Písni ledu a ohně cizí. Jisté námitky by čtenář mohl mít i proti autorově snaze o realitu. Ano. Hraje si s postavami, staví je proti sobě i bok po boku, pracuje s charaktery. Přesto se pozorný čtenář těžko ubrání pocitu loutek na provázku. Mírná pachuť rytířské telenovely opřádá dílo po celou dobu dějství a o reálném světě, či historickém románu nemůže být ani řeči. Oproti Husitské trilogii je Martin v tomto ohledu totální béčko. Přesto však převyšuje většinou svých současníků zvlášť pokud se vezme v úvahu fakt, že první díl ságy vznikal v polovině devadesátých let.

stimílek  | ***** 14.06.2011 15:48

Výborný začátek výborné série. Díky uvedení seriálu HBO jsem znovu sáhl po knize a nelituju. Pořád čtivá a vyčnívající vysoko nad konkurenci. Epická jako Pán prstenů, ale „dospělejší“ ve smyslu dostatku krve a sexu. Číslo 11 v mých TOP 10 sérií :)

Izmalius  | ***** 23.06.2015 16:24

Na to, že jde o úvodní část ságy, tak jde o naprosto legendární kousek. Martin je mistr svého oboru. Sleduju seriál od HBO od prvního dílu a dlouho jsem se chystal i na knihy. Je to trochu škoda, když znám spoustu zvratů a hlavní linku, nicméně je úžasné číst a představovat si za jmény jejich tváře a za popisy konkrétní místa. Zpět ke knize. Místo klasických kapitol máme části viděné vždy očima jedné postavy. Charaktery jsou bezchybné, mnohé budete obdivovat a jiné nenávidět. Jednají logicky, mají svůj rozum a své cíle. Kniha se čte naprosto sama, nikde se neztrácíte a ani nemá hluché místa. Od začátku do konce je to parádní jízda. Příběh už teď šlape na plné obrátky, rody rozjíždějí své intriky, každý svým stylem. Hra o trůny začíná a zima se blíží.



WebArchiv - archiv českého webu