kniha » Střet králů 2
v Top10 5 | chce si přečíst 6 | chce mít v knihovně 6 | má v knihovně 156
hodnotilo: 278
92%
Střet králů 2 Více vydání = více obálek.

George R. R. Martin

Střet králů 2

série: Píseň ledu a ohně
díl v sérii: 2
kniha patří do světa: Svět ledu a ohně

Tato kniha je částí i jiných knih: Střet králů

Kategorie: fantasy

originální název: A Clash of Kings
originál vyšel: 1997

vydání: Talpress (web) 2001; Talpress (web) 2013

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
papuja  | ***** 30.06.2009 09:02

Výborné pokračování předchozí knihy. Jen se mi zdá, že u některých postav se autor nehrne vůbec dopředu. Třeba Arya mi zamrzla na takovém mrtvém bodě. Daenerys se mi také nějak nepohnula. I když v posledních kapitolách s jejich jmény to vypadá zas na akci. O Robbovi nebyla žádná kapitolka. Ale jak říkám výborné pokračování 95%.

Gaudericus  | ****1/2 03.09.2009 05:12

Možná je hloupé psát, že tomuto dílu dávám „jen“ 90%, ale ve srovnání s Hrou o trůny je Střet králů slabší. A přitom je v něm víc snad všeho. Intrik, boje, zrady a ano … hlavně králů. Mimoto též postav a bohužel i přes Martinovo mistrovství vykreslit opravdu životné a uvěřitelné charaktery, jsem měl občas problém, vzpomenout si, která že to je vedlejší postava a co udělala předtím (v hlavních, přestože jich je hromada, se ale vyznáte bez sebemenších problémů). Pořád se ale jedná o nejlepší fantasy ságu (nepočítaje klasiku klasik od jiného R. R.), kterou jsem kdy četl. Martin je prostě úžasný spisovatel, který dokáže obsadit svůj svět skvělými postavami (přestože je často staví proti sobě), ke kterým se ale často chová až neuvěřitelně krutě. Bohužel, svědčí to příběhu a tak to nelze než oplakat a číst dál… Ona vás ta kniha totiž chytne, nepustí a nakonci vyplivne. A přestože se toho na té spoustě stran stane hromada, na většinu otázek odpovědi nedostanete a naopak jich ještě spousta přibude. Nezbývá, než sáhnout po dalším dílu.

Ruffy  | ***** 20.11.2010 15:02

(hodnotím Střet králů 1 i 2, protože to je jedna jediná kniha) Na konci první knihy se vynořilo hned několik nových králů, každý hlásající, že on je ten jediný pravý. Tento střet nelze rozhodnout jinak, než pomocí čepele meče. Sedm království se ocitá ve víru války a není jisté, kdo se nakonec zmocní koruny. Velice surově napsané, autor se s ničím nemazlí. Postavy se opět dostávají z louže pod okap a každý úspěch musí být náležitě potrestán větším neúspěchem. Jednou jsi nahoře, jednou dole – a tohle platí pro Střet králů dvojnásobně. Příběh (nebo spíš bych měl říct příběhy) se stává natolik komplikovaným, že je téměř nemožné říct, kam autor některými dějovými liniemi míří – což může čtenáře trošku odrazovat. Vybavuji si, že při prvním čtení mě nijak moc nebavily pasáže s Davosem. Při druhém čtení jsem si užíval všechny postavy a na Davose se těšil. Oproti předchozímu dílu je zde více mystiky a magie, ačkoliv Jiní (které považuji za hlavní hrozbu), nejsou takřka zmíněni. Martin jedná s nadpřirozenými motivy opět velice opatrně a servíruje jich tak akorát, aby čtenáře nepřesytil. Člověk má skoro dojem, jako by ani nečetl fantasy, ale historický román z fiktivního světa…než se opět staně něco nadpřirozeného, čímž Martin čtenáře dokonale překvapí. Rychle, kam jsem dal třetí díl?

stimílek  | ***** 02.08.2011 17:50

Sansa trpí, Jon zradí, Theon vraždí, Catelyn je statečná, královská krev teče, Tyrion zoškliví, Zimohrad hoří, Arya se mstí, Ohař je sympaťák, Bran se stává Létem a zima se blíží.

Julianne  | ***1/2 03.08.2011 12:42

Musím se přiznat, že ačkoli Hra o trůny mě téměř nadchla, Střet králů už mi tak skvělý nepřipadal. Méně intrik, více magie. Mnohem víc magie – a v tom je ten háček, alespoň pro čtenáře jako já, který si v první části ságy vychutnával mocenské boje uskutečňované šeptem a za zavřenými dveřmi, a ne meči a magií. Tato kniha začíná linií s podivnou čarodějkou, vyskytne se v ní bezpočet duchů, ohniví mágové, měnitelé tváře a jiné „magické rekvizity“. Hodně karet se odkrývá, a tak se dočkáme méně nepředvídaných zrad a otoček… Jediná významná se dá předem celkem dobře předvídat. Celkově je Střet králů předvídatelnější než Hra o trůny. Pořád je to velmi dobré napínavé čtivo se zajímavými postavami, které rozhodně nejsou černobílé, ale doufám, že Bouře mečů se alespoň částečně vrátí k začátku série (a že HBO si v případě Střetu králů poradí s fantasy prvky…).



WebArchiv - archiv českého webu