kniha » 1984
v Top10 55 | chce si přečíst 11 | chce mít v knihovně 10 | má v knihovně 231
hodnotilo: 380
92%
1984 Více vydání = více obálek.

George Orwell

1984

Kniha vyšla i pod názvy:
Nineteen Eighty-Four / Devatenáct set osmdesát čtyři
Devatenáct set osmdesát čtyři
1984 / Náš soudruh Winston Smith

(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

Kategorie: sci-fi - antiutopie - podle filmu/zfilmováno

originální název: Nineteen Eighty-Four
originál vyšel: 1949

vydání: Index (Köln) 1984; Naše vojsko (web) 1991; Slovart (SK) 1998; Timotej 1998; Levné knihy KMa (web) 2000; Slovart (SK) 2001; Levné knihy KMa (web) 2003; Petit Press (web) 2005; Slovart (SK) 2007; Levné knihy KMa (web) 2009; Argo (web) 2011; Slovart (SK) 2013; Argo (web) 2014; Argo (web) 2015; Argo (web) 2015; INFOA (web) 2019; INFOA (web) 2019; Fortuna Libri 2020; Leda (web) 2021; Maťa (web) 2021

odkazy: 1x [e-book], 3x [recenze], 3x [film]


Komentáře:
Olorin  | ***** 22.08.2006 12:38

Kniha, která vás donutí zamyslet se nad světem, což se v dnešní společnosti často nestává.

shpina  | ***** 11.01.2007 09:10

Na rozdíl od Farmy zvířat tady Orwell trochu přestřelil, ale to vůbec nevadí. Kniha sice není tak nadčasová, protože zas až tolik se sovětským soudruhům ta totalita nepovedla, zato je ale velice temná a bezvýchodná. Po jejím přečtení poznáte ten pocit, jaký mohl mít člověk během těch nejtvrdších let totality a represí. Navíc v této knize ukazuje Orwell, jak moc je člověk manipulovatelný, proč někteří tolik touží po moci a jak neskutečně málo znamená jeden lidský osud.

jenicko  | ***** 09.12.2007 14:59

Takhle knížka lze číst v jakékoliv době a pokaždé se v ní najde paralela k dané době. Proto je tak výborná. Člověk se u ní vždy zamyslí.

Duirin  | ****1/2 01.03.2008 21:09

To je taková síla, že se ani neodvážím dát 5*, které by si 1984 určitě zasloužila. Donutí se zamyslet se nad paralelami z reálného života.

Madam Brbla  | ****1/2 04.06.2008 13:49

Je těžké hodnotit tuto knihu, z každé její strany na člověka dýchá deprese, úzkost a beznaděj. Román je jakousi psychologickou, sociologickou, politickou a filozofickou sondou do zcela totalitní společnosti. Skutečně donutí člověka přemýšlet o světě kolem sebe – o lidech a o moci, nějaká znepokojivá paralela se dá najít snad pro každou dobu, pro každou zemi. Není to jednoduché čtení a snad díky té tísnivé bezútěšnosti nejsem schopná hodnotit plným počtem hvězdiček, ačkoliv by si to kniha za své výrazně protitotalitní poselství jistě zasloužila.

Ekyelka  | ***** 02.09.2008 21:10

Vedle všeho, co zaznělo v předchozích komentářích a nechce se mi opakovat, takhle kniha obsahuje i bohatou jazykovou stránku – newspeak. Hodně často si na ni vzpomenu především při pročítání novin; položte vedle sebe čtvery, patery deníky a najdete pouze minimální odchylky, dokonce i dnes. Je to prostě Kniha; rozhodně není jen na přečtení.

papuja  | ****1/2 25.03.2009 10:56

Výborná kniha o špatné době:o)Nechtěl bych v takovéto době žít ani minutu. A mám docela strach kam až takové vládnutí může zajít. Některé nápady autora mě dostaly: třeba „ničení slov“, „neustálá úprava minulosti“. Určitě všem doporučuji přečíst. Tato kniha může člověku jen dát.

louza  | ***** 26.10.2009 10:42

Orwell bohužel s tímto dílem uhodil hřebíček na hlavičku. Velmi přesně popisuje nástroje diktátorského režimu a i když mnoho věcí dotahuje ad absurdum, můžeme jím nastíněné přístupy k věci pozorovat i v běžném životě kolem nás. Naštěstí zatím v mnohem menší míře. Kniha je napsaná velmi sugestivně a je těžké se od ní odtrhnout, ale donutit se jí číst znovu je opravdu obtížné. Jde o dost depresivní látku. Obecně se moc neví, že k poctě díla bylo roku 1984 uvolněno i filmové zpracování, které podle mého názoru za knihou takřka nezaostává. Je hodně blízké například ke slavnějšímu Brazil a to se inspirací v Orwellovi rozhodně netají. Atmosféra filmu je hutná a depresivní skoro jako v předloze, hlavní hrdina správně vyžilý a vyhlídky na budoucnost stejně jako v knize žádné. Dnes nezbývá než smeknout před mistrovým citem pro politické i lidské klima. A doufat, že…ne že se jeho vize nenaplní – ony už se naplnily – ale že se nerozvinou do obludnosti jím předestřené.

vokis  | ***** 28.01.2010 17:43

Hodně dlouho jsem nečetl knihu s takovým znechucením :) Popisovaný svět je opravdu velmi depresivní a výborně popsaný, stačí jen doufat, že v takovém světě nebudeme muset žít :))

Wolfenstein 3D  | ***** 13.08.2010 16:09

5/5 je zufalo malo. Tato kniha poskytuje nieco naviac. Nieco, co z nej robi TU legendarnu knihu 1984. Blair v nej stvoril peklo. Peklo v ktorom sa neda snad ani zit a na prvy pohlad nema nic spolocne s tym nasim svetom. Na prvy pohlad. Zrkadlo, ktore nastavil pan Blair v tejto knihe je hyperbolovane, dovedene do dokonalosti, casto je len metaforou. Ale potom prijde treti pohlad. Ked clovek nachvilu porozmysla nad svetom, v ktorom zije, prekvapivo nachadza podobne znaky okolo seba, ci v historii. 1984 okrem varovania prinasa akesi trpke sklamanie a skoro az beznadej. A prinuti cloveka rozmyslat. Nie nad zapletkou, alebo vrahom, prinuti rozmyslat nad svetom na okolo. E.A.Blair stvoril stupnujucu sa hru o troch dejstvach. Prva vzbudzuje vzburu, druha stastie a tretia ju absolutne rozrusi krutostou, akoby citatel presiel vyluhovanou verziou vysluchu a vaznenia, 101 tkou a nakoniec popravou.

Mam rad taketo knihy. Knihy, ktore zostanu v cloveku na dlhy cas po ich precitani. Nie kazdy spisovatel to vie- avsak E.A. Blair/ George Orwell je toho pre mna prikladom. Standing ovation.

Cityman  | ****1/2 02.10.2010 20:50

Myslím, že kniha musí působit zcela odlišně na lidi, kteří totalitu pamatují a kteří již nikoliv. Já jsem tak někde na rozhraní a tak se to ve mě tak nějak celé mele. Rozhodně je to poutavé počtení, ale spíše než antiutopické sci-fi mi to přišlo spíše v žánru hororu, tedy myslím co do pocitů při čtení. Jestli tohle bylo napsáno v roce 1947 pak klobouk dolů před panem Orwellem, ikdyž na druhou stranu mě trochu děsí jen myšlenka na to, že něčí hlava je plná těchto dokonale souznějících myšlenek o ovládání lidstva. Ale to co mě na knihách zajímá především, je jejich čtivost, příběh a vtáhnutí do děje a tahle kniha tohle všechno pro mě má. Není to to nej co jsem kdy v žánru sci-fi četl, ale rozhodně je to tomu hodně blízko. Byť je to označováno za klasiku, není to klasika nikterak zkostnatělá a osloví jistě mnohé i dnes. Zda se jí to podařilo i u mne je snad patrné z mého hodnocení…

The_Star_Rover  | ****1/2 15.10.2010 13:59

1894 je výborné dílo antiutopického žánru, jedná se o velmi pozoruhodný román. Winston Smith je obyčejný člověk, který chce jen poznat normální svět a jeho minulost, mít svobodu volby a věřit tomu co vidí na vlastní oči.. Jenže jak to dokázat, když pouhým výrazem tváře může být odsouzen za zradu strany? Je to velmi depresivní četba. Klaním se Orwellovi za výborné dílo a ještě jednou za to, že ho napsal v roce 1947.

Nějak už vám to selže, něco vás zdolá. Život vás zdolá.

Tua  | *** 15.01.2011 04:44

Bylo krásné nechat si číst na dobrou noc, televize se může jít sevšímvšudy vycpat (ještěže ji lze v roce 2009 vypnout). Při hodnocení nelze nevzpomenout na Kallocain. Oba romány mají podobnou stavbu, ale zatímco v Kallocainu je hrdina zpočátku zcela „pravověrný“ a teprve postupem času dochází k prozření, u 1984 máme hned ze začátku ideozločince jak Brno (ovšem bez výčitek z toho, že v rámci svého zaměstnání falšuje dokumenty -na Ministerstvu pravdy- tak jak se to Straně zrovna hodí). Oba hrdinové popisují antiutopickou budoucnost, oba jsou v určitém momentě odhaleni a čeká je neslavná budoucnost. Přesto se 1984 dostává -přinejmenším zkrze pojem Velkého bratra- do širokého povědomí lidí, zatímco Kallocain končí v krabici na knihy k rozebrání před dveřmi městské knihovny. Proč, ptám se já.. Je to snad proto že 1984 není vlastně ani tolik „pouhým“ románem (o nějaké důmyslné zápletce či překvapivém rozuzlení tu nemůže být ani řeč), jako spíš politickou studií podávanou po lopatě skrz jakýs takýs děj? Asi ano. Jistě existuje spousta podobných antiutopických románu, ovšem je třeba uvědomit si, že 1984 nebyl ani první, ani nejlepší (stačí vzpomenout na geniální Zpěv drozda, či na první pohled zcela nesrovnatelní Dravci mého století). Onu politickou motivaci, přese všechnu její jasnozřivost a aktuálnost zkrátka plně nedocením. 1984 bylo tedy spíše zklamáním. Chyběla mi motivace Winstonových myšlenek -copak jedině ON smýšlí proti straně? A jestliže není sám, tedy jestli systém převýchovy a double-thingu -což je zásadní rozdíl mezi oběma knihami, zatímco společnost Kallocainu je kromě propagandy držena na uzdě silnou perzekucí, již zmíněný double-thing který užívá Strana v 1984 je hrozbou mnohem šílenější, neboť uvádí společnost do jakéhosi samasobě navozeného hypnotického stavu z něhož není úniku- nefunguje zcela úplně, jaktože neexistuje nějaký odboj, jakýkoli, třeba jen v rámci nezákonného sdružování (Kallocain) v místech kde monitoring selhává (Proléti). Ostatně celá otázka Prolétů je v 1984 jaksi zmlžená a nedůvěryhodná. Podobných nedůvěryhodností které sami sebe maskují v množství kvazi-tézí a hypotetie mě občas zkrátka iritovalo.

PS: Možná že popisovaná skutečnost není zas tolik nevěrohodná. Nedávno jsem se na přednášce dozvěděl o velmi podobných poměrech v uspořádání státu za dob antické říše Římské.

„Válka je mír. Svoboda je otroctví. Nevědomost je síla.“

juno  | ***** 11.07.2011 23:52

Klasika fantastiky pri ktere bohuzel si budete chtit hodit maslu. Tady se hoooodnekrat zamyslite a hooodnekrat zakroutite hlavou. Povinnost

Martyrius  | ***** 23.08.2011 13:11

Temná vize minulostní „budoucnosti“. Je to depresivní, je to kruté a vůbec to nemá happy end. Ale tak přeci to není hollywoodský příběh, ale dechberoucí mrazivé napětí. Najdou se lidé, co to nebudou mít rádi, ale to se dá čekat. Je to ale síla. Vskutku síla, protože to překonává hranice únosnosti, přičemž si kniha zachovává kvalitu.

Transcendentální.

Slíva  | ***** 29.10.2011 18:36

Jedna z nejzajímavějších knih, které jsem zatím (a možná vůbec kdy) přečetla. Je tak sugestivní, že mi ještě dlouho nešla z hlavy. A koho nedonutí k zamyšlení obecně, měl by se zamyslet sám nad sebou…

Phoenix  | **** 02.07.2012 13:22

U této knihy se nejvíce nabízí srovnání s Farmou zvířat. Ta se mně osobně líbila trochu víc, protože mi připadala více ze života, i když tam hlavní role přebrala zvířata. Příběh v 1984 se dostává do extrému. Autor popisuje tvrdou „realitu“ a snaží se s ní mlátit čtenáře hlava ne hlava. Zatímco ve Farmě zvířat se jednalo spíše o plíživý nenápadný nástup totality, tady už jede vše na ostro, Velký bratr je u moci a nikdo proti němu nemá šanci. Jak už bylo napsáno výše, z každé stránky cákají deprese a beznaděj a nikdo nemá šanci ubránit se myšlenkám, že se nejedná o nějaké sci-fi, ale možnou realitu. Nezbývá než doufat, že nikdy nenastane.

Gaarq  | ***** 31.08.2012 12:45

tak jsem teď nedávno knihu přečetl dvakrát za sebou a jednou poslouchal rozhlasovou adaptaci.

kniha je stále úžasným dílem varujícím před tím, jak snadno lidé podléhají totalitě moci. analýza moci je tu provedena do detailů, ze kterých se musí ježit srst každému. ale to několikeré čtení za sebou už člověku dovolí i jistý nadhled a je možné si všimnout několika lapsů v konceptu díla. no, jsou de facto jen dva a oslabují vnitřní logiku, i když oba podporují dramatičnost a pointu.

hodnocení pěti astrami zůstává, ale je úžasné sledovat jak když se vyčerpají emoce, nastupuje nemilosrdná analýza, která dokáže vyhmátnout i to, co nás při prvním nadšeném čtení vůbec nenapadlo sledovat.

Laxik  | ***** 22.04.2014 16:30

Nejlepší kniha, jakou jsem kdy četl. A vůbec nevadí, že se Orwell spletl a blahobyt není tím, co lidského ducha povznáší, ale tím, co ho ubíjí úplně stejně, jako válka a strach.

gan112  | *** 05.09.2014 12:22

Baviť som sa pri čítaní nebavil, niektoré pasáže boli možno nad moje chápanie a prišlo mi to ukecané a príliš zamotané. Hlavne doublething! Ale pres to šecko určite vo mne knižka dlhú dobu ostane, aj ked nadčasová vcelku nieje, nájdu sa pasáže ktoré sa vryjú do pamäti. Film si určite rád pozriem.

mato_klerik  | ***** 15.02.2016 19:58

Klasika nielen SF. Pútavo napísané a nadčasové. Mnohí vravia o depresívnosti knihy, ale mne sa práve páčilo, že nie je (príliš) depresívna. Ak si pozrite film s Johnom Hurtom – tomu vravím depka…

Strider  | ***** 29.07.2016 10:55

Dôkazom geniality tejto knihy je jej úžasná nadčasovosť. Aj po takmer siedmych desaťročiach od vydania pôsobia jej témy neuveriteľne aktuálne a keby ju Orwell písal dnes, pokojne by ju mohol vydať v nezmenenej podobe. Z opisov totalitnej spoločnosti a jej praktík, z ktorých mnohé boli súčasťou našej minulosti, chodí mráz po chrbte. A to preto, že sa až nepríjemne blížia skutočnosti v ktorej doteraz žije kus sveta, napríklad Severná Kórea. Vizionárske dielo, z ktorého som mal prvý krát v živote pocit, že som prečítal spoločensky naozaj dôležitú knihu. 9+/10

sidonius  | ***** 16.10.2017 10:35

Tahle kniha je synonymum deprese. Briliant totality. Beznaděj a bezvýchodnost. Jen by se neměla používat jako učebnice.

Methat  | *** 06.05.2018 13:35

Nemyslím si, že by práve 1984 mala byť radená do povinného čítania, pretože poznám oveľa lepšie napísané knihy z tejto tématiky (antiutopia). Najviac na mňa zapôsobil Zpěv drozda od Waltera Tevisa, potom samozrejme Bradburyho 451 stupňov Fahrenheita alebo Malý brat od C. Doctorowa. 1984 od Orwella týmto knihám nesiahala ani po kotníky. Alebo to bolo tým, že som knihu čítal v slovenskom preklade z roku 1998 (pritom vydanie bolo nové – 2013) a aj keď som Slovák, slovenské preklady kníh nemám rád. Prekladateľ tu používa veľmi zvláštne slová, ktoré vyznievajú až archaicky a divný slovosled. Možno to tak bolo už v pôvodnej podobe.

Už dlho ma nejaká kniha tak nenudila – hlavne prvá a posledná tretina (vzťah s dievčaťom, únik z falošnej reality a mučenie bolo OK). Nič sa v nej v podstate nedeje, veľakrát sa opakuje už raz povedané, aby to náhodou čitateľ po tých sto stranách nezabudol. Skresanie, zjednodušenie angličtiny na newspeak a double-think bol dobrý nápad, na konci knihy je tomu venovaných niekoľko vyčerpávajúcich strán, ktoré som nemal silu dočítať. Radšej som si manipuláciu myslením prečítal na wikipédii, kde je to oveľa lepšie vysvetlené.

Vojna je mier, sloboda je otroctvo, nevedomosť je sila…



WebArchiv - archiv českého webu