kniha » Otvírač cest
má v knihovně 10 | antikvariát
hodnotilo: 6
63%
Koupit knihu:
Minotaur
Otvírač cest

Vladimír Zajíc

Otvírač cest

Kategorie: fantasy

vydání: Straky na vrbě (web) 2009

odkazy: 1x [recenze]


Přispívat do diskuze mohou jen registrovaní uživatelé


1

 [9] barbar (editor) 16.01.2012 20:42  

Prosím doplnit do „vydání“ : „autor ilustrací: Jakub D. Kočí“.

 [8] Svarec 19.11.2009 10:19  

Jj, já spíš porovnával jen ten svět, ten je prostě v téhle knize trochu neživý. Ale tak zas na druhou stranu, četl jsem jen jednu povídku, že :-) Takže nemůžu vyloučit, že v dalších je to trochu vylepšeno.

 [7] barbar (editor) 19.11.2009 10:10  

Abych to ještě dovysvětlil (po ránu mi moc nepálí) : Stín modrého býka vnímám především jako silný historicko dobrodružný příběh se silnou (přeneseně i doslova) hlavní postavou. Otvírač je v něčem spíš taková umělecká koláž a kdybych měl říct, k čemu se nejvíc vztahuje, jsou to podle mě dějiny naší země jako takové. Proto má třeba smysl kapitola z 50. let, která ho uzavírá; i další věci… Ale proti gustu… :)

 [6] barbar (editor) 19.11.2009 10:03  

Vidím, že zprávy se šíří, leč nepřesně… :) Kdyby tohle vyšlo kdysi ve staré Karavaně, byla by to tehdy bomba non plus ultra. A autor zas není TAK starý – tyhle Karavany vycházely totiž nějak do roku 1970 (pak přišla jejich další, obrovitá šešitová verze). Jen mi text připadal takový trochu toho typu, s vloženými faktografickými údaji, tak jsem se rozhodl, že si udělám radost a vzdám téhle staré edici hold tím, že ji napodobím, trochu ve své vlastní variantě (Fantastika). Další knihy stejného grafického zpracování zatím nechystám; nemám teď nic, co by mi přišlo jako vhodné pokračování téhle „pod-edice“. Na prodeje je zatím ještě brzo, řekl bych ale, že to jde o trochu lépe, než průměrně.

Jinak samozřejmě – Stín modrého býka je Stín modrého býka. V téhle konkurenci obstojí máloco (a já tady vnímám paralely spíše nepřímé, v něčem je Otvírač koncipovaný dost jinak).

 [5] Svarec 19.11.2009 08:52  

@Sirius[4]: Já vím, že to nemá být edice, jen jsem nevěděl jak to nazvat (viz, ty úvozovky ;-))

 [4] Sirius 19.11.2009 08:51  

@DreamChaser[3]: to nemá být žádná nová edice. Tuším, že ta knížka kdysi vyšla ve staré Karavaně a pan nakladatel to chtěl vydat v úplně stejném grafickém stylu

 [3] Svarec 19.11.2009 08:37  

No, já jsem dlouho přemýšlel, proč se mi to tak nelíbí, jednak je to hrozně popisné (nemám nic proti popisům, ale nic se nemám přehánět) a jednak, a to je čistě subjektivní názor, mi to prostředí přišlo nějak „umělé“, nebylo tak přirozené jako třeba ve Stínu modrého býka. Dost těžko se to vysvětluje. Tož tak. Ten nápad celé té knihy není špatný, ale jeho zpracování (pro mě) hodně pokulhává.

a ještě jedna otázka: Jak je to s prodeji? Můžeme se těšit na další knihy s touhle grafickou úpravou, nebo se to prodává špatně a tahle zůstane jediná? Dalším knihám z téhle „edice“ bych se nebránil…

 [2] barbar (editor) 18.11.2009 23:31  

Určitě ne každá kniha je pro každého… :) Ani v Ikarii, ani v Pevnosti to nemělo přehnaně dobré recenze, ale z řad čtenářstva už mi to leckdo chválil.

 [1] Svarec 18.11.2009 16:44  

Já nějak nevím, ale pro mě je tato kniha totální propadák a je to snad poprvé, co mě nějaká kniha od Strak vysloveně zklamala. První povídku jsem dočetl jen se sebezapřením a druhou jsem od začátku prázdnin, co tu knihu mám, začínal číst asi 10 krát, ale nedokázal jsem se dostat přes pár stran…

1
Po diskuzní stránkách se můžete pohybovat také pomocí šipek na vaší klávesnici:
stránka starších příspevků = šipka vpravo
stránka novějších příspěvků = šipka vlevo


WebArchiv - archiv českého webu