kniha » Lži Lockeho Lamory
v Top10 7 | chce si přečíst 18 | chce mít v knihovně 5 | má v knihovně 75
hodnotilo: 109
88%
Koupit knihu:
Minotaur
Lži Lockeho Lamory Více vydání = více obálek.

Scott Lynch

Lži Lockeho Lamory

série: Páni parchanti
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy

originální název: The Lies of Locke Lamora
originál vyšel: 2006

vydání: Laser-books (web) 2009; Laser (Euromedia Group) 2023

odkazy: 14x [recenze], 1x [web]


Komentáře:
Sirius  | ***** 20.08.2009 16:45

Absolutní bomba a pro mě kniha roku 2009!!! Locke Lamora je sympaťák každým coulem, který okamžitě přirostl k mému čtenářskému srdci díky jeho eskapádám, v nichž nepoužívá meč, ale bednu plnou převleků, líčidla a svůj velmi nápaditý mozek (často jsem se díky tomu dost smál). MR Lynch se katapultoval mezi moje oblíbené spisovatele a já se těším na další díly série Páni Parchanti. Pro všechny, kdo milují dobrodružnou literaturu plnou neotřelých nápadů je to povinnost. Jednou by totiž mohli litovat toho, že nebyli u toho, když Scott Lynch psal Pány Parchanty – sérii, která se jednou zařadí mezi takové legendární klasiky jako je Pán prstenů nebo Conana.

Majkl  | ***** 25.08.2009 08:39

Chcete výbornú dobrodružnú fantasy so sympatickými postavami, prepracovaným prostredím ako aj príbehom? V tom prípade vám môžem s čistým svedomím doporučiť prvý diel Pánov parchantov. Locke Lamora rozbieha jeden zo svojich odvážnych plánovaných podvodov, no všetko sa začne komplikovať. V deji sa postupne objavujú ďalšie postavy, ktoré aj v samotnom závere budú mať dôležitú úlohu. Kniha vám môže pripomenúť Oliwera Twista (používanie detí na krádeže) či Krstného otca (moc podsvetia pripomína trošku mafiu :)). Popis prostredia je skvelý, každú chvíľu som sa dozvedel niečo zaujímavé (či už je to popis vlastností staroskla či Dom sklenených ruží a iné miesta). Chýbalo mi tu akurát objasnenie minulosti Lockeho a Sabety, ktorá tu vôbec nevystupovala. Dúfam, že v ďalších dieloch sa dočkám aj jej prítomnosti a aj ďalších kapitol z minulosti v Medzihrách.

Svarec  | *** 29.09.2009 17:57

Kniha se rozjíždí velice slibně, první dvě třetiny knihy jsem si opravdu užíval. Atraktivní prostředí města Camorru spolu se sympatickými postavami dělají své a kniha utíká kupředu jako dobře promazaný stroj. První dvě třetiny prostě za jasných pět hvězd. Bohužel nám Lynch ve dvou třetinách předhazuje dost křečovitý a umělý zvrat. S odchodem několika důležitých postav mě to přestalo bavit a zbytek knihy jsem četl snad měsíc, přičemž jsem to prokládal jiným čtivem. Zbylé postavy nedokáží děj utáhnout a je to celé takové těžkopádné. Konec je taky nemastný neslaný. Nejsem vysloveně zklamán, přeci jen první dvě třetiny byly vynikající, ale po tolika nadšených recenzích jsem čekal trochu víc.

Jakub Ehrenberger  | **** 14.11.2009 00:17

První díl fantasy série Páni parchanti. Debutující americký spisovatel Scott Lynch nás ve svém dobrodružném fantasy románu zve do Camorru, města bohatých i chudých, šlechticů i zlodějů, které ze všech zemských měst nejvíce připomíná Benátky pozdního středověku. Obyvateli Camorru jsou i Páni parchanti, v očích ostatních průměrný zlodějský gang, který si však tajně a úspěšně troufá i na pokladnice aristokracie. Přitom krást majetek šlechty je zakázáno tzv. Tajným mírem, jenž mezi sebou uzavřeli zástupci šlechty a camorrského podsvětí. Falešný kněz Okov však své Pány parchanty vychoval právě kvůli tomu, aby tomuhle míru nakopali koule. Šéfem současným Pánů parchantů je Locke Lamora, člověk průměrného vzhledu, spíše hubený a ne zrovna silný, jehož genialitu, znalosti a herecké schopnosti by mu kdekdo záviděl. Společně s věrnými souputníky, Jeanem Tannenem, dvojčaty Sanzovými a mladíčkem Broukem, se sebevědomě pouští do dalšího podfuku, který by mu přihrál slušnou částku peněz. Do hry však tentokrát vstupuje ještě někdo další a celému gangu jde rázem o život. Camorrské podsvětí totiž vře pod nátlakem tajemného Šedého krále a Páni parchanti jsou nedobrovolně vtaženi do jeho hry. Poutavý příběh, sympatičtí hlavní hrdinové a Camorr samotný ve své kráse, to jsou jezdci, kteří mají dovézt Scotta Lynche k jeho čtenářům. Text je protkán řadou vulgárních slov, jejichž využití až hraničí s pozérismem některých postav, a nezapře svou inspiraci italskou kulturou (italismy v textu). Samotná hlavní dějová linka se vine většinu času v příjemném tempu a až v závěrečných fázích slyšitelně skřípe, když uvěřitelnost a logika platí daň za autoru nezkušenost. Celkově jsou však Lži Lockeho Lamory příjemným výletem do imaginace jednoho mladého Američana a jako odpočinková literatura plní svůj úkol na výbornou.

shpina  | ***** 15.11.2009 08:01

Pro mne nejmilejší překvapení tohoto roku. Skvělá vykrádačka toho nejlepšího, co kdy dobrodružná literatura všech žánrů splodila, velice umě skloubená na jednu hromadu. Napínavý děj, živé postavy, barevné prostředí, neskutečné dialogy. Možná konec trochu ztrácí na uvěřitelnosti, ale čert to vem, tahle bichle si míň než plné hodnocení nezaslouží.

papuja  | ****1/2 05.04.2010 22:18

Autorova prvotina a tak skvělá kniha. Autor se přesně trefil do mého gansterského vkusu. Od samého začátku až po úplný konec jsem se skvěle bavil. Nehodnotím na plný počet z důvodu, který již zmiňovali ostatní čtenáři " ke konci lehce pokulhává uvěřitelnost ". Doufám, že autor udrží ostatní díly na té samé lajně, nebo budou ještě lepší.

avatar2  | ****1/2 16.04.2010 20:41

Tahle kniha si své hodnocení vážně zaslouží. Jsem celkem zvědavý zda další díly udrží úroveň. Sledovat růst a počínání Lockeho Lamory a jeho Pánů parchantů velmi baví, Locke má jistou noblesu která ostře kontrastuje s vulgárností a brutalitou okolního světa. I kniha je svým způsobem dost kontrastní – na jednu stranu vyloženě bezstarostné, humorné počínání zlodějské bandy, na druhé straně nemilosrdný masakr hlava nehlava ve chvíli kdy se do hry vloží vyšší síly. Supr kniha která chytne a nepustí, nažhavený čekám na další díl.

Madam Brbla  | ****1/2 30.05.2011 09:45

Vzpomínáte na Olivera Twista – chudého, hodného, poctivého sirotečka ve spárech zločineckého podsvětí? Tak na něj hezky rychle zapomeňte, protože je tady Locke Lamora! Pan Parchant, talentovaný zloděj, který nekrade z nouze, ale prostě proto, že byl k této činnosti stvořen. A rozhodně nehodlá paběrkovat u kapes prostého lidu…

Dovolím si malou odbočku: nesnáším zloděje. Opravdu z duše se mi hnusí lidi, co se odmítají živit vlastní prací a svou lenost kompenzují parazitováním na jiných. Ve světě Scotta Lynche bych nosila žlutou nebo spíše přímo černou uniformu s odznakem Pavouka a takové, jako je Locke Lamora, bych stíhala na zemi, ve vodě i ve vzduchu. Zpočátku mi tenhle můj postoj poněkud znesnadnil identifikaci s hlavními hrdiny, přesto jsem si k nim celkem brzy našla cestičku a přirostli mi k srdci: Otec Okov, jeho přístup i zkušenosti, vzdělaný silák Jean Tannen, všestranná dvojčata Calo a Galdo, ztřeštěný puberťák Brouk a jeho urputná snaha vyrovnat se starším kolegům… a samozřejmě také Locke Lamora, neschopný komukoliv čelit v přímém boji (snad s výjimkou stařenek), ovšem nevalnou fyzičku bohatě vynahrazující brilantní zločineckou myslí a pitbullí sveřepostí.

Autor vytvořil živoucí svět, plný temných uliček, páchnoucích kanálů i vznešených, kouzelných míst. Atmosféru nelze než pochválit. Rovněž postavy se povedly, skoro každá má propracovaný, osobitý charakter. Osobně bych uvítala o něco větší hloubku hlavního záporáka – Šedý Král fungoval lépe, dokud byl pouhým hrozivým stínem v pozadí, odhalení totožnosti a motivace jednání mu imho ubralo na lesku. Rozhodně to však neuvádím jako nějaký zásadní problém (narozdíl od Cookera jsem i závěrečnou třetinu románu zhltla s náramnou chutí).

Samostatnou kapitolu pak tvoří jazyk. Scott Lynch to navzdory mládí skvěle umí se slovy a překlad (včetně redakčních prací) se povedl na jedničku. Čtenář nedostává ani na minutku prostor zapomenout, že se pohybuje v podsvětí mezi živly zralými pro šibenici. Jinak řečeno, autor ani překladatel se s tím nijak neserou. Pobouřilo vás tohle slovo? Ohó, tak rychle ruce pryč – tuto knihu nekupujte, nečtěte, neotevírejte ji, vůbec na ni nesahejte! Vulgarismy související s prastarým řemeslem, sexuální činností, pohlavními orgány či vyměšováním se v textu nijak nešetří. Považuji se za otrlou (ono to v Ostravě ani jinak nejde), no i tak mi to občas přišlo přes čáru. Na druhou stranu: kriminálnická spodina by stěží užívala mluvy Rychlých šípů;-).

Scott Lynch si tímto románem vysloužil moji přízeň a zvýšenou pozornost; jsem hodně zvědavá, jestli se mu podaří udržet vysoko nastavenou laťku i v přímém pokračování „Rudá moře pod rudými nebesy“.

„Jednoho dne, Locke Lamoro, jednoho dne nás rozmrdáš tak velkolepě, tak ctižádostivě, tak drtivě, že se nebe rozsvítí a měsíce zatočí a samotní bohové budou škodolibou radostí srát komety. A já jenom doufám, že ještě budu u toho.“

85%

Frozenstain  | ***** 09.01.2012 22:12

Super. A to zlodějský fantasy alá Jimy Ručka moc nemusim.

michalb  | ****1/2 25.04.2014 16:18

Tohle ze je autorova prvotina? Tak to respekt. Pro me to bylo neotrele, vtipne, zajimave, nepredvidatelne, NEkycovite. Libil se mi styl psani a nevadilo mi ani rozdeleni na dve dejove linie – teto knize to vylozene sedlo (a to uz jsem na male kluky jako na hrdiny ve fantasy lehce alergicky. :-) ). 85%

louza  | ***** 25.06.2018 18:16

Neuvěřitelně dobře napsaná fantasy kniha mající potenciál zaujmout i širší obecenstvo. Autor zvolil pro klasickou mocenskou zápletku exotické prostředí, jehož předobrazem jsou středověké Benátky pentlené všeobecnou zlodějskou premisou. K těm přidal vlastní fantaskní logiku světa, který průběžně popisuje a vysvětluje hlavně v mezihrách vklíněných do hlavního děje. Tyto mezihry tříštěním hlavní linie přidávají na dramatičnosti a nenásilně čtenáře přivádějí do komplexně zpracovaného světa. V hlavní lince pak Lynch obhospodařuje příběh postavený na mistrně zvládnutých postavách s nimiž se nebojí realisticky pracovat (který lepý fantasy hrdina uprostřed k příběhu zkolabuje vyčerpáním a musí na několik dní do lazaretu?). Kniha obsahuje vše od skvělého vypravěčství, přes dobře zvládnutá dramata, komplexní originální svět, práci s charaktery až po vtip a finální logické ukončení. Upřímně. Nepotřeboval bych víc. Další díly už můžou být jen souboj autora se sebou samým, který nemůže vyhrát. Locke Lamora mě totálně velkolepě rozmrdal hned první knihou.

Methat  | ***** 06.09.2019 21:11

Výborné mestské fantasy od amerického spisovateľa Scotta Lyncha, ktorý by už mohol konečne dopísať aj ostatné časti. A Laser-books vydať aspoň jeho posledný tretí diel. Aj tak, táto prvá časť je uzavretá kniha a mapuje naozaj veľkú časť Lockeho života, rovnako ako života Pánov parchantov, zlodejov/kňazov, ktorí si vás rýchlo získajú. Locke je strašný týpek s priemerným ksichtom, ktorého by ste vo väčšom dave okamžite stratili. Je to patologický klamár, ktorý sa nedokáže vzdať zlodejiny. Jean sa naopak líši takmer vo všetkom – telom, mysľou aj schopnosťami. Ku všetkým postavám si budete postupne robiť vzťah aj vďaka výbornému prelínaniu minulosti so súčasnosťou. Ak chcete poriadnu, pravú, poctivú fantasy knižku, v ktorej sa autor nebál použiť sprosté slovo a nájdete v nej plno akcie, intrík či klamstiev, vrelo odporúčam.



WebArchiv - archiv českého webu